Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus teki kyselyn rakentamisen kaavoitus- ja lupaprosessien sujuvuudesta. Se toi esiin suuria eroja kaupunkien välillä. Kehuja saivat Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Kotka sekä Seinäjoki, joiden kaavoitusta arvioitiin sujuvaksi ja joissa se kestää vuodesta kolmeen.

Espoossa puolestaan valitettiin lähes joka kolmannesta kaavasta. Vaikka kaupungissa on tehty hartiavoimin työtä kaavoituksen nopeuttamiseksi, valitukset hidastavat silti prosessia. Espoolla on kielteinen maine prosessien hitauden ja joustavuuden puutteen vuoksi. Haasteita on varmasti kaavaesityksissä, mutta aktiivivalittajat voisivat pohtia, ovatko pitkät valitusprosessit hyväksi kaupungin kehitykselle ja rakentamisen laadulle.

Kyselyssä nousi esiin myös, onko kaavoituksesta tullut joissakin kaupungeissa virkamiesten paikka viedä eteenpäin omia ajatuksiaan, vaikka kaavoituksen pitäisi palvella kaupunkien kehittämistä ja ihmisten asumista.

Erilaiset toimintamallit luovat mielikuvaa, että lupa-arkkitehdit saattavat käyttää lain sallimaa enimmäisarsenaalia viedäkseen eteenpäin omia arkkitehtonisia näkemyksiään ohi varsinaisen suunnittelijan.

Parhaissa kaupungeissa kaavoitus ja yhteistyö maanomistajien sekä rakentajien kanssa toimii ennakoidusti. Kritiikkiä saaneiden kaupunkien pitäisi arvioida, toimivatko niiden johtamisjärjestelmät tavoitteellisesti ja asiakaslähtöisesti.

Rakennusvalvonnan roolista tuli kyselyssä kritiikkiä esimerkiksi Espoolle. Kun kaupungissa on vahva valittamisen kulttuuri, niin lupaviranomainen toimii tarkemmin, ja se saattaa hidastaa käsittelyä. Espoon rakennusvalvonta on kyllä kehittänyt yhteistyötä rakentajien kanssa, mutta toimenpiteet eivät ole ehtineet vaikuttaa mielikuvaan.
Oulun rakennusvalvonta on luonut konsultatiivisen viranomaismallin, joka toimii ennakoivasti rakentamisen parhaaksi.

Kaupungit voivat halutessaan luoda omia toimintamalleja lain puitteissa tai olla luomatta. Viranomaistenkin on tässä ajassa toimittava luovasti ja asiakaslähtöisesti. Menestyvä kaupunki panostaa kaavoittamisen sujuvuuteen ja ennakoitavuuteen sekä katsoo, että lupaprosessit toimivat. Maine ei synny lupauksista vaan teoista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaupungin maine syntyy teoista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/