Kokeile kuukausi maksutta

Kävele henkesi edestä

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Istuminen on tutkitusti hengenvaarallista. Jos on koko päivän istunut ja tuijottanut läppärin ruutua, niin vartalo alkaa pikkuhiljaa sopeutua liikkumattomuuteen. Niska jäykistyy, verenkierto heikkenee ja takapuoli ja vatsan seutu alkavat pursuta tuolin yli.

Näistä syistä työnantajien tuputtamaa ajatusta siitä, että avokonttori on loistava työpaikka, koska siinä voi jutella työkavereiden kanssa nostamatta takapuoltaan, on pidettävä työsuojelurikoksena. Työpisteet pitäisi sijoittaa siten, että niissä on tylsää! Kopiokoneet kannattaa viedä mahdollisimman kauas, jotta ainakin sen verran tulee liikuttua. Parasta olisi, jos työpaikka sijoittuisi useisiin kerroksiin, jolloin välillä tulisi käveltyä myös portaissa.

Omalla työpaikallani kuntosalin käyttö on kielletty työaikana. Asia on syytä korjata siten, että kuntosali tuodaan osaksi työtilaa. Työntekijät voisivat asettaa työkoneensa juoksumaton näyttötaulun päälle. Käytävillä voisi olla nyrkkeilypalloja esimiehen kuvalla varustettuina purkamassa jännityksiä. Voimistelutankokaan ei olisi pahitteeksi eikä pingispöytä taukotilassa.

On paljon terveellisempää vaihtaa työkavereiden kanssa ajatuksia vaikka tikkaa heittämällä tai baaritiskiin nojaamalla kuin takapuoli penkissä. Jonain päivänä se ei ehkä siitä enää nouse.

Kirjoitin tämän kolumnin joulukuun alussa. Kimmokkeena oli keskustelu liikuntalääketieteen konferenssista Sydneystä tulleen tutkijan kanssa. Satuimme istumaan samassa Kuopion lentokoneessa. Istumisen vaarallisuus oli ollut konferenssin pääteema.

Asialle antaa lisävahvistusta tänään 11.12. esitettävä Prisma, jossa kerrotaan englantilaisia tutkimustuloksia aiheesta ja annetaan samalla hyviä vinkkejä siitä, miten lyhyt, mutta tehokas liikunta auttaa pitämään verisuoniston puhtaana rasvoista. Vinkeistä kannattta ottaa vaarin erityisesti näin joulun aikana.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kävele henkesi edestä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/