Kokeile kuukausi maksutta

Keihäänheittäjästä vuoden sähköinsinööri

Tietoa kirjoittajasta Johanna Aatsalo
Toimittaja, johanna.aatsalo@sanoma.com, Twitter: @JohannaAatsalo
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Keihäänheittäjä ja vuoden urheilija 2013 Tero Pitkämäki valittiin keskiviikkona vuoden sähköinsinööriksi. Palkinnon myöntänyt Sähköinsinööriliitto toivoo miehen mallin kannustavan nuoria urheilijoita huolehtimaan koulutuksestaan. Pitkämäki kuittasi arvonimestään 5 000 euron palkintosumman.

Maailmanmestari, olympiapronssimitalisti ja ammattiurheilija on upea roolimalli melkein kenelle tahansa, mutta joku tässä tökkii. Ehkä se, että Vaasan ammattikorkeakoulusta vuonna 2006 valmistunut Pitkämäki ei ole urheilu-uransa vuoksi ehtinyt työskennellä varsinaisissa sähköinsinöörin hommissa. Pitkämäen valinnan kautta liitto saa päiväperhomaisen hetkelllisen julkisuuden, mutta itse asia, sähköinsinöörien tekemän työn tärkeys yhteiskunnan avaintoimintojen ylläpitämisessä ja kestävän tulevaisuuden luomisessa, jää täysin sivuraiteille.

Joka toinen vuosi myönnettävän Vuoden sähköinsinööri -palkinnon pitäisi olla alan arvostetuin palkinto liiton jäsenten ja sen sidosryhmien keskuudessa. On hämmentävää, että sen saamiseksi riittää kyky heittää keihästä ja elää ammattiurheilijan elämää.

Jäin miettimään palkintoa liiton ja sen jäsenten tekemän työn arvostuksen kautta. Liiton verkkosivujen mukaan Sähköinsinööriliiton tarkoitus on kehittää alan ammatillista osaamista, tekniikan kehittämistä sekä kohottaa insinööriammatin arvostusta. Jäin miettimään eikö omasta jäsenkunnasta löytynyt ketään, joka puurtaa ja innovoi sähköinsinöörin töissä?

Missä ovat sähköinsinöörit, jotka tekevät juuri sitä, jota Kataisen hallitusohjelma kipeästi kaipaa? Luovat uutta, vievät sitä maailmalle ja kohentavat ihmisten elämisen laatua. Heitä olisi takuulla löytynyt, jos esimerkiksi valintalautakunnan ajatukset olisi siirretty hetkeksi vaikkapa rakentamiseen. Jos rakennuksen energiatehokkuus on kiinni rakennusten tiiviistä rakenteista ja älykkäästä talotekniikasta, kokonaisuutta ohjaamaan tarvitaan aina sähköinsinööriä. Näiden kehittämisessä suomalaiset sähköinsinöörit ovat maailmanluokan osaajia. Onko alan etujärjestö hukannut omat oikeat innovoijansa ja osaajansa?

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keihäänheittäjästä vuoden sähköinsinööri”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Johanna Aatsalohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/johanna-aatsalo/