Kokeile kuukausi maksutta

En jaksa aina innostu konsepteista, vaikka niiden tavoite olisi kuinka hieno. Kyynisyys yrittää nostaa päätään, mitä enemmän mietin tekeillä olevaa Helsinki-kerrostalokonseptia.

Helsinki etsii ratkaisua kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Yksi tapa on luoda uusi kerrostalokonsepti, jonka mallina on kohtuuhintainen Helsinki-pientalo. Se on löytänyt paikkansa pientalorakentamisessa, vaikkei siitä ole tullutkaan jättimenestystä.

Kerrostalokonseptin luomisessa tavoitteena on pienentää rakentamiskustannuksia ja etsiä malleja, jotka sopivat erityisesti täydennysrakentamiseen. Tämän konsepti vaikuttaa kaupunkikuvaan enemmän kuin pientalokonsepti.

Onnistuneen kerrostalokonseptin luominen vaatii tarkastelua monesta näkökulmasta. Kohtuuhintaisten asuntojen aikaansaaminen poistamalla ylenmääräinen kikkailu ja turhat sisäänvedot julkisivuista ei riitä. Täydennysrakentamisessa pitää ottaa huomioon muitakin asioita. Rakennuksen sovittaminen tontille on keskeisessä asemassa. Sillä vaikutetaan, saako kohde vieressä olevien rakennusten asukkailta hyväksynnän. Näkymien säilyminen tai parantuminen olemassa olevista asunnoista on tärkeää. Samoin asuntojen valoisuus pitkänä pimeänä aikana.

Olen pohdinnoissani tullut ehdottoman varmaksi siitä, että korttelin tai alueen täydennysrakentamisessa pitää pystyä tarjoamaan muutakin kuin uusi rakennuspalikka. Ympäristön asukkaiden pitää tuntea saavansa vastineeksi jotain. Täydentävää rakennusta ei voi myöskään tehdä nykyisillä kaavoitustavoilla. Rakennuspaikan liian tarkka määrittely kaavoittajan pöydällä on mahdoton ajatus. Se täytyy tehdä projektikohtaisesti.

Helsinki kehittää kerrostalokonseptin ideaa nyt Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja kahden professorin johdolla. Todennäköisesti siitä järjestetään myös kutsukilpailu. Laitan toiveeni nuoriin. Odotan, että heiltä löytyy riittävästi intohimoa löytää uudenlaisia kerrostalokonsepteja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kerrostalokonsepti vaatii intohimoa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/