Kokeile kuukausi maksutta

Kilpailuvirasto tutkii betonialan keskittymistä

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Erikoistoimittaja, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Lemminkäinen ilmoitti kesällä myyvänsä rakennusmateriaaliteollisuutensa Rudukselle. Irlantilaisen CRH:n omistama yhtiö on markkinajohtaja valmisbetonissa, ja sen tytäryhtiö Finnsementti on Suomen ainoa sementin valmistaja. Näistä syistä Kilpailuvirasto otti kaupan tutkittavakseen. 2000-luvun alussa EU:n kilpailuviranomaiset estivät CRH:ta ostamasta Consolista (silloin vielä Addtek), jotta se ei saisi määräävää asemaa koko betoniketjussa sementistä valmisbetoniin ja elementtien valmistukseen. Kilpailuviraston ratkaisua odotetaan kolmen kuukauden sisällä.

Tällä kertaa koko kaupan estämiselle ei näyttäisi olevan riittävästi perusteita. Kilpaileva betoniteollisuus ei näe Ruduksen saavan kilpailua hankaloittavaa markkina-asemaa muuten kuin aivan paikallisesti. Lemminkäisen ostaman Forssan Betonin aikanaan lanseeraamat liikkuvat betoniasemat ovat tehneet sen, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on pitkälti toistakymmentä valmistajaa, kun parikymmentä vuotta sitten Lohja hallitsi yksin markkinaa. Tänään valmisbetonin teko on kilpailtua eikä erityisen kannattavaa.

Lemminkäisellä on valmisbetoniasemia 15 paikkakunnalla, mutta niistä ainoastaan Lappeenrannassa, sementtitehtaan varjossa, se on Ruduksen kanssa ainoa toimija. Koko maassa Lemminkäisen markkinaosuus on kymmenisen prosenttia ja Ruduksen 50 prosenttia, mutta paikkakuntakohtaiset erot ovat isot. Esimerkiksi Tampereella kilpailu kutistuu kolmeen toimijaan. Rudus vahvistaisi kaupalla asemaansa myös kaivosteollisuuden valmisbetonitoimittajana. Todennäköisenä pidetään, että Rudus lopettaisi ison osan Lemminkäisen asemista.

Myynti ei vaikuta Finnsementin asemaan, sillä vaikka Lemminkäinen oli Lujabetonin ja Ruskon Betonin kanssa käynnistämässä kilpailevaa maahantuontia, irrottautui se yhteistyöstä jo alkuvaiheessa. Luja tuo puolet tarvitsemastaan sementistä, mutta markkinoita hallitsevat sementtijätit eivät salli tuon sementin jälleenmyyntiä. Kilpailua tulee kuitenkin jo syksyllä lisää, kun Cemex avaa Latvian tehtaalleen Joensuussa sementtiterminaalin.

Rudus saisi kaupassa hallitsevan aseman ainoastaan porraselementtien valmistajana. Lemminkäinen on ylivoimainen ykkönen ja HB:n jälkeen muut ovat statisteja.

Merkittäviä pihalaattojen valmistajia on Suomessa neljä. Joillakin paikkakunnilla Ruduksen asema voi vahvistua merkittävästi, sillä pihalaattoja ei kannata kuljettaa pitkälle. Rudus on tehnyt Abetonin oston myötä (2003) myös elpo-hormeja ja väliseiniä eli sen toiminta on pikku hiljaa laajentunut elementtipuolelle.

Rudus on hamunnut pitkään markkinajohtajan asemaa kiviainesten toimittajana, mutta tällä kaupalla se ei sitä saa, sillä Kiteen tehdasta lukuun ottamatta kauppaan ei sisälly Lemminkäisen kiviaineksia.

Mielenkiintoista on, että Lemminkäinen ilmoitti myyvänsä betoniteollisuutensa nimenomaan Rudukselle eikä esimerkiksi uudelle vähemmistöomistajalleen Peabille. Valmisbetonitehtaat olisivat kiinnostaneet Peabia.

Lemmikäisen myyntihalujen taustalla on asfaltikartelli, josta tilaajat ovat jättäneet korvausvaatimuksia. Lemminkäinen joutuu nyt täyttämään kassaansa korvausten varalta. Kattopuoli ehdittin jo myydä ja teollisuuden myyntiä saattoi aavistaa siinä vaiheessa kun sitä ei enää sisällytetty Lemminkäisen strategiaan.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kilpailuvirasto tutkii betonialan keskittymistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Seppo Mölsähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/seppo-molsa/