Kokeile kuukausi maksutta

Kira-digin tulokset kypsyivät kokeilemalla

Tietoa kirjoittajasta Teemu Lehtinen
Digipäällikkö, KIRA-digi-hanke, Rakennustietosäätiö
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

KIRA-digi on vauhdittanut kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisoitumista reilun vuoden ajan. Kärkihankkeessa on käynnistynyt reilut sata kokeilua ja muuta osahanketta. Tänä vuonna painopiste siirtyy tuloksiin ja laajaan käyttöönoton tukemiseen.

Vaikka suurin osa kokeiluista on vielä kesken, on sieltä ammennettavissa jo oppejakin. Niitä esitellään tänä vuonna kuudessa tulostilaisuudessa, joiden aiheita ovat esimerkiksi digitaalisuuden vaikutukset suunnitteluun ja rakentamiseen. Tilaisuuksiin kutsutaan alan huippupäättäjät valtiolta, kunnista ja yrityksistä peilaamaan hankkeen tuloksia alan nykytilaan ja tulevaisuuteen. Keskustelua voi seurata ja kommentoida suoran 360-videostriimin välityksellä.

Rakentamiseen liittyviä kokeiluja on hankkeista reilu neljännes. Fira, Sweco ja VTT ovat lähteneet rohkeasti yhdessä kokeilemaan rakennushankkeen täydellistä digitalisoimista rooli- ja paikkatietopohjaisesti. Ideaa on kokeiltu käytännössä putkiremonttikohteen yhdessä huoneistossa siten, että paperitulosteita ei käytetä enää ollenkaan vaan ajantasainen tieto viedään digitaalisena työntekijän tablettiin tai älypuhelimeen tilanteeseen ja paikkaan sopivassa muodossa joko 2D-työkuvana, 3D-tietomallina tai lisättynä todellisuutena. Kokemukset ovat lupaavia. Oikea tieto oikea-aikaisesti lisää tuottavuutta ja vähentää hukkaa. Teknologia on jo kypsää, kyse on lähinnä työprosessien laajasta uudistamisesta merkittävien tuottavuushyötyjen saavuttamiseksi.

Viime aikoina pinnalla ollutta betoniongelmaa on myös lähdetty ratkomaan KIRA-digin kokeiluissa. NCC on kokeillut erilaisia IoT-sensoreita betonin kuivumisolosuhteiden reaaliaikaisessa hallinnassa. Kokeilussa kehitetty verkkopohjainen käyttöliittymä on saanut positiivisen vastaanoton niin työmaan johdossa kuin aliurakoitsijoissakin ja mahdollistanut muun muassa lämmitysjärjestelmän energiankäytön optimoinnin huonekohtaisen lämpötila- ja kosteusdatan avulla. Toimintamallin laajempi käyttöönotto yhdistettynä tekoälyyn voi johtaa huomattavaan tuottavuuden ja laadun parantamiseen.

Congrid on lähtenyt yhdessä DigiConcrete-konsortion kanssa kokeilemaan betonointipöytäkirjan digitalisoimista. Suurempana tavoitteena on koko betoniketjun digitalisoiminen aina tehtaalta valuun sekä käyttöön ja ylläpitoon, jolloin laadunhallinta koko prosessissa parantuisi.

Punaisena lankana kaikissa kokeiluissa on ollut digitaalisen tiedon lisääminen ja sitä kautta läpinäkyvyyden parantaminen prosesseissa. Sitowisen vetämässä MAKU-digissä on vakioitu tapaa mallintaa maaperäsidonnaisia kustannuksia kunnissa. Yhtenäinen toimintamalli tuo ennakoitavuutta maankäytön suunnitteluun, säästöjä pohjarakentamiseen ja helpotusta päätöksentekoon kun tontin rakennettavuustiedot ja siihen liittyvät kustannukset ovat aiempaa läpinäkyvämmin tiedossa. Seuraavaksi toimintatapaa ollaan viemässä julkisen hallinnon suosituksiin (JHS), joka edistää sen laajempaa käyttöönottoa kaikissa Suomen kunnissa.

Kokeiluissa on luonnollisesti tullut myös epäonnistumisia. BuildingSmartin kokeilu talotekniikan tietomallipohjaisten määräluetteloiden pilotoinnista lupasi yli 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt turhan päällekkäisen työn karsimisesta, mutta kokeiluvaiheessa ei löytynytkään oikeaa projektia, jossa toimintamallia olisi voinut käytännössä kokeilla. Projektia etsittiin pitkään, mutta kukaan ei uskaltanut ottaa vastuuta kokeilusta, koska sitä ei ollut sisällytetty sopimuksiin. Lopulta kokeilu simuloitiin kuvitteellisessa projektissa, mutta käytännön opit jäivät saamatta. Varsinainen tulos olikin siis tuo sopimuksellinen este.

Kokeiluista on selvinnyt, että kypsää teknologiaa ja ratkaisuja on tarjolla, mutta haasteena on laaja käyttöönotto. Alalla on paljon puhuttu korjausvelasta, mutta nyt pitäisi alkaa puhumaan myös uuden teknologian käyttöönottovelasta. Kuilu teknologian kehityksen ja käyttöönoton välillä vain kasvaa.

Kira-digi-tilaisuuksia

25.1.2018 Mahdollisuuksien data: Yhteinen tieto virtaamaan. Klo 14-16 Eteläesplanadin Sonck-sali Helsinki

7.3.2018 klo 14-16
Suunnittelun uudet työkalut: Parasta laatua ja sujuvampia prosesseja
24.4.2018 klo 12-14
Digiajan rakennustyömaa: Lisää tuottavuutta ja vähemmän virheitä
6.6.2018 klo 12-14
Ulos siiloista: Alan yhteistyö ja mahdollistava lainsäädäntö
16.8.2018 klo 13-15
Maailmanvalloitus: Aidosti uutta liiketoimintaa
25.10.2018 klo 14-16
Ihminen ensin: Tulevaisuuden käyttäjäkokemus rakennetussa ympäristössä

Lisäksi 8.2. Kokeiluhanke Tietomallit ylläpitoon. Klo 12:30 – 15:00. Priimus, Auditorio
Taulumäentie 45, Jyväskylä. Kokeiluhankkeessa olivat mukana Jyväskylän koulutuskuntayhtymän Kiinteistöliikelaitos, Gravicon Oy  ja XRM Finland Oy.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kira-digin tulokset kypsyivät kokeilemalla”

  1. Eli taas kerran kaikenlaista kokeillaan, mutta missä uudet vakiintuneet toimintatavat? Esimerkiksi putkiremonttien suunnittelun digitalisointi voi olla hauska kehitystehtävä, mutta mihin sitä oikeasti tarvitaan?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Teemu Lehtinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/teemu-lehtinen/