Kokeile kuukausi maksutta

Kristallipallo on kirkastumassa

Tietoa kirjoittajasta Hannu Lättilä
Toimitussihteeri, toimittaja, hannu.lattila@rakennuslehti.fi, Twitter: @HannuLattila
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Rakennuslehden suurimmat -kyselyn luvuista ilmenee, että kiinteistö- ja rakennusalan yritysten viime vuosi muodostui kokonaisuutena erittäin hyväksi. Tosin vuosi oli kaksijakoinen, sillä loistavan alkuvuoden jälkeen tahti hieman hiipui loppuvuonna. Yhdysvaltain subprime-luotoista alkanut yleismaailmallinen talouden epävarmuus näkyi Suomenkin asuntomarkkinoilla kysynnän supistumisena, johon rakennusliikkeet vastasivat tuotannon jarruttamisella.

Toimitilarakentaminen kompensoi asuntotuotannon heikkenemistä, joskin myös sillä puolella sijoitusinto on hieman hiipunut luottolaman pelossa.

Viime vuosi oli kaksijakoinen myös pörssissä, missä monien yritysten alkuvuoden kurssinousu leikkautui käytännössä kokonaan loppuvuonna.

Näistä lähtökohdista kristallipallo on näyttänyt sameahkolta kuluvalle vuodelle. Suurimmat-kyselyn perusteella rakennusalaan kuuluvien yritysten tilauskirjat pullottivat kuitenkin todella paksuina viime vuoden lopussa. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen vahvat tilauskannat näyttäisivät ennakoivan rakentamisen hyvän suhdanteen jatkumista pitkälle syksyyn asti. Rakennusala vaikuttaisi suhtautuvan optimistisesti tulevaisuuteensa myös sen perusteella, että useimmat yritykset arvioivat henkilöstömääränsä kasvavan selvästi seuraavaan vuodenvaihteeseen mennessä. Toinen asia on, löytyykö näitä osaajia.

Pörssiyritysten ensimmäisen neljänneksen osavuosikausi on juuri käynnistynyt. YIT kertoo alkuvuodestaan jo perjantaina. Vaikka pörssissä on määrällisesti vain murto-osa maamme kiinteistö- ja rakennusalan yrityksistä, alan suurten tekijöiden raportit antavat kuitenkin osviittaa koko alan menosta. Niinpä olemmekin parin viikon kuluttua jälleen viisaampia ja kristallipallo on ainakin hitusen kirkastunut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kristallipallo on kirkastumassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Hannu Lättilähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/hannu-lattila/