Kokeile kuukausi maksutta
Kuuntele juttu

Rakennusala on julkisuuden imagossa huomattavan paljon alempana kuin sen kuuluisi olla. Ei tarvita kovin suuria rakennusvirheitä, kun julkisuuden henkilö haukkuu rakentajia surutta ja asiat tietenkin yleistetään koskemaan kaikkia alalla toimivia ihmisiä.

Rakennusala on suurimpia tuotannon aloja maassamme ja koko maailmassa. Alalla työskentelee ja siitä saa leipänsä tuhannet ja taas tuhannet kouluttautuneet ammattilaiset. He kaikki eivät voi olla väärässä. Rakennuksia ja niissä olevia asuntoja ja tuotantotiloja käyttävät miljoonat ihmiset, me kaikki. Olemme niissä koko ikämme ja yleensä tulemme hyvin toimeen niiden kanssa. Tämä hiljainen, tyytyväinen massa ei ole iltapäivälehdissä, koska se ei ole uutinen. Sillä ei myydä lehteä.

Kun alamme joutuu useinkin negatiivisten hyökkäyksien kohteeksi, ihmetyttää Rakennusteollisuus RT:n ja muiden tahojen kynnettömyys. Kyyrötetään hiljaa pieksettävänä ajatellen, että kyllä se siitä. Puhutaan firman toimintalinjasta, kun pitäisi tulla esiin faktojen kanssa ja kertoa asioista niiden oikeilla nimillä toisenkin puolen näkemys.

Monet rakennusalalla ikänsä työskennelleet ammattilaiset ansaitsisivat parempaa kohtelua julkisuudessa. Kuka sitä heille tekisi? Mahtavasta Rakennusteollisuus RT:stä siihen ei ainakaan näytä olevan. Heidän aikansa menee riitelyyn siitä, onko työkalukorvaus kaksi vai kolme euroa ja tarvitaanko toimistossakin suojalaseja.

Rakennusliikkeissä on paljon tosi päteviä mestareita ja hyvää osaamista. Heidän työnsä on arvokasta ja arvostettavaa. Joskus odottaisi siitäkin jonkun kertovan jatkuvan loanheiton sijaan.

Ulkomaisia tekijöitä olisi myös hyvä verrata. Heitä näkyy hyvin muun muassa Olkiluodon voimalatyömaalla. Bulgarialaisilla hitsareilla tuskin on kovin monia luokkia ja ammattikouluja käytynä. Jälki on sen mukaista, kunhan voimala valmistuu. Jos Pyhäjoella jatketaan samaa meininkiä, on syytä olla ihan oikeasti huolissaan. Sama koskee myös virolaisia, ’ilmaisia’ huippuammattilaisia. Kuinka monta ammattikoulua Virossa on?

Suomalainen rakennustyö on arvonsa ansainnut. Jatkuva pätevä koulutus alalle on turvattava, eikä maamme arvokkaimpia rakennuskohteita saa jättää eteläeurooppalaisen kulttuurin pelinappulaksi.

Hyvät työhönsä sitoutuneet mestarit ratkaisevat tämän pelin kotiin. Heille on annettava mahdollisuus. Palkan on oltava kohdallaan, eikä heitä saa polttaa loppuun työssään. Siinä on riittävästi tekemistä iltapäivälehtien räävijuttujen sijaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuka puolustaisi rakentajaa?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Matti Nikkilähttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/matti-nikkila/