Kokeile kuukausi maksutta

Kuluerästä takaisin työmaan kunkuksi

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Rakennusalalle on rakentumassa tilanne, joka todennäköisesti ryöpsähtää hankalaksi todellisuudeksi muutaman vuoden kuluttua. Kyse on työntekijäpulasta. Se näyttää juuri tämän hetken näkymän perusteella hyvinkin epäajankohtaiselta, jopa epätodelliselta, mutta perustaa ongelmalle rakennetaan parhaillaan vauhdilla.

Alan heikko suhdanne on vienyt laajoihin irtisanomisiin, ja heikon tilanteen jatkuessa yhä pidempään yhä useampi ammattilainen alkaa katsella uusia töitä tai koulutusta uudelta alalta eikä jää odottamaan mahdollista nousukautta.

Samaan aikaan alan vetovoima nuorten silmissä on laskenut ja into lähteä opiskelemaan rakennusalaa uhkaa rapistua. Myös normaali siirtyminen opiskeluista työelämään takkuaa, kun työpaikkoja ei ole näköpiirissä takavuosien tapaan. Valmistumista lykätään, ja moni saattaa pohtia opintojen jatkamista muulla koulutusalalla.

Ulkomaista työvoimaa taas on palannut kotimaihinsa tai muualle, missä rakentaminen pyörii nyt Suomea paremmin.

Kun nousukausi rakentamisessa koittaa – ja kyllähän se koittaa ennemmin tai myöhemmin – kilpailu osaavista työntekijöistä siis todennäköisesti käy taas hiljaisten vuosien jälkeen kuumana.

Vaikka rakentamisen yleiskuva varsinkin julkisuudessa on synkeä juuri nyt, monilla osa-alueilla menee hyvin tai ainakin kohtalaisesti ja työntekijöistä on tälläkin hetkellä pula.

Yritysten on tietysti vaikea pitää työntekijöistä kiinni, jos töitä ei ole ja kassa on tyhjä. Monessa yrityksessä omistajat pohtivatkin tällä hetkellä ankarasti, milloin paremmat ajat koittavat.

On helppo arvata, että ne, jotka onnistuvat säilyttämään toimintakykynsä ja työntekijänsä, ovat voittajia lähivuosien nousussa. Sellaiset yritykset ovat valmiita ottamaan työt vastaan ja houkuttelevat uusia osaajia riveihinsä, kun heitä tarvitaan. Helppoa tulevaisuuteen kurkottaminen ei ole. Tarvitaan näkemystä, taloudellista venymiskykyä ja uskoa tulevaan. Ehkä ripaus onneakin.

Työntekijä on hyvä, kuvaava sana. Hän on se, joka tekee työn, kun sitä on tarjolla. Ja tuo lisäarvon yritykselle. Laskukauden kuluerä on taas kohta noususuhdanteen työpaikan kaivattu kunkku.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kuluerästä takaisin työmaan kunkuksi”

  1. Sama koskee myös koko rakentamisen ketjua, eritoten mestareita.

  2. Historia toistaa itseään. Meillä 90-luvulla valmistuneilla ja sen jälkeen pitkään työn vähyydessä kärvistelleillä on sittemmin ollut runsaasti kysyntää. Valitettavan moni ehti poistua alalta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/