Kokeile kuukausi maksutta

Kesän mittaan rakennusalan eri osapuolet ovat varoitelleet kuka kovemmin kuka pehmeämmin syksyn ja talven erittäin heikosta suhdannetilanteesta. Kaikki ovat vedonneet yksissä tuumin, että valtion pitäisi elvyttää rakennusalaa aivan toisilla miljoonamäärillä kuin tämän hetkisissä suunnitelmissa on esitetty.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että rakentamisen elvyttäminen tuo työpaikkoja ja edistää kotimaista kysyntää. Sen sijaan valtiovarainministeriö on varoitellut, että liika elvytys nostaa rakentamisen hintaa. Ministeriö onkin ottanut rakentamisen kustannukset erityiseen tarkkailuun.

Määräaikainen korjausavustus on saanut taloyhtiöt vauhdilla liikkeelle, mutta raju tarjousrumba on nostanut esimerkiksi Kiinteistöliiton arvion mukaan tarjoushintoja. Näin avustuksen elvyttävä vaikutus uhkaa valua kohonneisiin kustannuksiin. Tästä voi seurata, että ensi vuonna korjausavustusta saatetaan rajata ja kohdistaa se vain energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin.

Omakotiliiton selvityksen mukaan myös kotitalouksien remonttien hinnat ovat nousseet korotetun kotitalousvähennyksen myötä. Tästä voi seurata, että valtiovarainministeriö esittää kotitalousvähennyksen selvää pienentämistä tai sen kohdistamista vain tiettyihin töihin. On luonnollista, että kovia kysyntäpiikkejä syntyy määräaikaisten vähennysten myötä, kun ihmiset ja taloyhtiöt haluavat käyttää vähennyksen täysimääräisesti hyödykseen.

Mutta ovat rakennuskustannukset myös laskeneet. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan pelkän Ara-asuntotuotannon tarjoushinnat ovat laskeneet kuusi prosenttia edellisestä vuodesta. Sen sijaan neuvottelu-urakoiden hinnoissa ympäristöministeriö näkee vielä mahdollisuuksia hintojen laskuun.

Kunnat haluavat valtiolta lisää elvytystukea. Toive on monin osin perusteltu, mutta käyttömenojen kustantaminen valtion ottamalla velalla olisi todella lyhytnäköistä. Valtion pitäisi edellyttää mahdollisen lisärahan korvamerkitsemistä esimerkiksi infra- ja rakennusinvestointeihin. Näin kunnat elvyttäisivät osaltaan alueidensa rakennustoimintaa. Kuntien talouskurimus uhkaa nyt vakavasti kuntien rakentamis- ja korjausinvestointeja.

Rajun velanoton myötä varojen käyttökohteiden tehokkuutta ja järkevyyttä pitää miettiä yhä tarkemmin. Nyt tarvitaan poliitikkojen lisäksi tiukkoja kamreereita, jos haluamme päästä kohtuullisella velanotolla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kysymysmerkkien syksy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/