Liikevaihto kasvaa kymmeniä prosentteja – onko se ihan normaalia?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuoden kolmannen neljänneksen tulokset ovat rakennusalan pörssiyhtiöillä olleet ainakin pörssikursseilla mitattuna käänteentekeviä. Ja käänne on käynyt alaspäin. Koko vuoden osaltakin rakennusyhtiöiden kurssit ovat olleet alamäessä, ja nyt vauhti on monen yhtiön osalta kiihtynyt.

Syyt ovat selvät: kasvu on ollut kovaa, kustannukset ovat karanneet ja muutoinkin melko alhainen tuloksentekokyky on hiipunut entisestään.

Kun tarkastelee kaikkien isojen ja keskisuurten rakennusyhtiöiden tuloksia viime vuosilta, varsinkin liikevaihdon kasvu on ollut hurjaa. Rakennuslehden keväällä ilmestyneen perinteisen Suurimmat-selvityksen mukaan moni rakennusliike lisäsi liikevaihtoaan viime vuonna edellisvuodesta jopa yli 50 prosenttia. 20–30 prosentin kasvu oli aivan arkipäivää. Se on hurja vauhti.

On vaikea kuvitella toista vakiintunutta toimialaa, jossa keskeiset, perinteisetkin yhtiöt yhtäkkiä kirivät kymmenien prosenttien kasvuvauhtiin ilman, että alalla tapahtuisi esimerkiksi merkittäviä innovaatioita. Rakennusala on kuin pitkänmatkanjuoksu, jossa hiljaisena aikana ensin kyttäillään kierroskaupalla, ja kun pellit lopulta avataan, vauhdilla ei ole määrää eikä rajaa. Nyt eletään selvästikin kirivaiheen loppusuoraa. Osa alkaa jo uupua ja pudota kyydistä.

Kaikille rakennusalalla toimiville on tietysti erinomainen asia, että töitä ja kasvua on. Siitä kannattaa nauttia. Monet alalla toimivat kuitenkin toivovat tällä hetkellä jopa nollakasvun aikaa – varsinkin nyt kun rakentamisen kokonaismäärä on korkealla tasolla. Kun kasvu tasaantuu, hankkeet ehditään suunnitella ja toteuttaa hallitummin, työvoimasta ja materiaaleista ei ole yhtä kovaa ja kallista kilpailua kuin kovan kasvun aikana ja aikataulut pitävät paremmin.

Rakentaminen tuskin siirtyy tasaiseen kasvuun, vaan alalla mennään jatkossakin ylös ja alas vauhdilla. Tässä aallokossa pärjäävät vuodesta toiseen ne yhtiöt, jotka osaavat ennustaa suhdannetyrskyt oikealla tavalla ja tekevät päätöksensä koko suhdannesyklin näkökulmasta, ei vain kiivaimman nousun huumassa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Liikevaihto kasvaa kymmeniä prosentteja – onko se ihan normaalia?”

  1. Mitkä ne ovat ne mittarit, jolla tuollaisen syklin voi ajoittaa, tiedetäänkö edes, mitä sykliä haetaan, uusien, korjauksen,kiinteistöjohtamisen, hankintapälliköiden, rakennuskustannusten vai asuntokaupan. Millä strategialla mennään lamaan, lamaa kuitenkin kestää tuplasti pitempään kuin nousua. Kannattaa suositella näitä pahimmille vihamiehilleen.

  2. Tarkoita Lehtoa, on se, kun amerikkalaismallinen ositus pelaa, jos katsot prof. Olli Jalosen videon, siellä on vähän kiinalaisissa kuvioissa rakennettavista pilvenpiirtäjistä. Suomeen ei tällaista kilpailua milloinkaan tulla saamaan, koska sekä rakennus-, että konsultoinnin vienniltä ovat vieneet markkinat turkkilaiset ja saksalaiset suuryritykset..

Vastaa