Kokeile kuukausi maksutta

Luottamus romahti – ainakin hetkeksi

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kuluttajien tuore luottamusindikaattori kertoo selkeästi, millaiset tunnelmat suomalaisilla tällä hetkellä on. Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen tehdyssä kuukausittaisessa kyselyssä luottamusluvut romahtivat. Tilastokeskuksen kokoaman luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa –10,5, kun se helmikuussa pysyi vielä plussan puolella lukemassa 0,5. Maaliskuuta heikommalla tasolla on mittauksessa oltu vain ensimmäisenä koronakeväänä huhtikuussa 2020 ja finanssikriisin aikaan vuoden 2008 lopulla.

Vaikka odotukset varsinkin Suomen talouden kehityksestä olivat pessimistisiä, esimerkiksi tulevaisuuden asunnonostoaikeita oli edelleen runsaasti. Lähikuukaudet osoittavatkin, kuinka hetkellisiä ikävät odotukset ovat ja palautuuko usko tulevaan.

Selvää kuitenkin on, että kun näkymät ovat epävarmoja ja usko tulevaan koetuksella, se tuo varovaisuutta. Ja varovaisuus todennäköisesti leviää kaikille tasoille. Kuluttajat jäävät odottamaan tilanteen kehitystä ennen asuntokauppoihin ryhtymistä, samoin sijoittajat sekä toimitiloihin investoivat yritykset. Rakennusalalle tämä tarkoittaa varovaisuutta hankkeiden avaamisessa, koska ensin halutaan nähdä, mihin talous ja yhteiskunnallinen tilanne ylipäätään menevät sekä miten materiaaleja on saatavissa ja mihin hintaan.

Suunnittelutoimeksiannoissa varovaisuus näkyy jo. Rakennusliikkeet kamppailevat parhaillaan materiaalien saatavuuden kanssa, mutta itse rakentamisessa uusi tilanne näkyy todennäköisesti enemmän vasta kesän jälkeen – jos näkyy. Usein suhdanne ja tunnelma ovat muuttuneet juuri kesän aikana. Viime vuosina käänne on rakentamisen kannalta ollut enemmän positiivinen kuin negatiivinen.

Rakennusalalla kovat suhdannevaihtelut ovat tuttuja vuosikymmenten varrelta ja niihin on osattu sopeutua yhä paremmin. Konstikin on yksinkertainen. Kuten kokenut rakennusliikkeen vetäjä totesi: Sehän on helppoa – rakennetaan sen verran kuin on kysyntää!

Toki vaikutukset kiinteistö- ja rakennusalan koko ketjuun ovat aina suuret ja moniulotteiset, kun suhdanne äkillisesti kääntyy ja sopeutuminen alkaa. Olennaista juuri tällä hetkellä onkin varautua erilaisiin tulevaisuuden vaihtoehtoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Luottamus romahti – ainakin hetkeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat