Kokeile kuukausi maksutta

Jo pitkään on tiedetty, että valtioiden välinen kilpailu on muuttumassa kasvavien kaupunkiseutujen väliseksi kilpailuksi.

Tämä kaupunkiseutujen välinen kilpailu on se realiteetti, joka vaikuttaa koko ajan Helsingin uuden pormestarin Jan Vapaavuoren ja hänen tamperelaisen kollegansa Lauri Lylyn työhön.

Kaikki Suomen kasvukaupungit – Helsinki, Espoo, Tampere,Vantaa, Oulu ja Turku – ovat huolissaan kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden edellytyksistä maakuntauudistuksen vuoksi. Kaupunginjohtajat ilmoittivat keväällä, että maakuntauudistus sivuuttaa kaupunkiseutujen aseman elinvoiman, talouskasvun ja työllisyyden vetureina.

Myös Vapaavuori arvosteli kesäkuun alussa Helsingin Sanomissa maakuntauudistusta rankin sanoin. Se vähentää hänen mielestään kaupunkien mahdollisuuksia ja on keskuskaupunkien kannalta haitallinen uudistus.

Ministerit teilasivat tuoreeltaan hänen väitteensä, mutta vastakommenteista ei selvinnyt kunnolla, miten kaupunkiseutujen elinvoimasta huolehditaan.

Pääkaupunkiseudulle tulee erillisratkaisu, jossa ne saavat itse järjestää elinkeinopolitiikkansa. Vapaavuori sanookin Helsingin Sanomissa olevansa huolestunut Turun, Tampereen ja Oulun tilanteesta.

Suomessa on juuri ja juuri yksi kaupunkiseutu, joka voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa pohjoismaisten kilpailijoidensa kanssa. Se on Helsingin, Tampereen ja Turun muodostama kokonaisuus.

Jo aiemmassa toiminnassaan leijonankyntensä näyttäneiden tuoreiden pormestareiden isona tehtävänä on yhdistää voimat Helsingin, Tampereen ja Turun muodostaman alueen vahvistamiseksi.

Se edellyttää yhteisen tahdon muodostamisen lisäksi investointeja, jotka parantavat kaupunkien saavutettavuutta ja pienentävät niiden ajallista etäisyyttä toisistaan.

Turusta Helsinkiin on jo suunnitteilla tunnin juna, ja Lyly haluaa kolmannen pääradan raiteen Tampereelta kulkevan lentoaseman kautta.

Lylyn pormestariohjelma tähtää paitsi Suomen toiseksi metropoliksi myös kansainvälistymiseen pohjoismaiden suurimpana sisämaakaupunkina.

Pääkaupunkiseudullakin tarvitaan nyt tuoreita yhteisiä ajatuksia metropolialueen kehittämisestä. Sellainen kaupunki, joka aikoo jarruttaa kasvuaan, vaikuttaa nyt kelloaan taaksepäin kääntävältä kaupungilta.

Helsingin, Espoon ja Vantaan toivoo tekevän uudenlaisen, yhteisen kansainväliseen kilpailuun tähtäävän metropoliohjelman. Sillä päästäisiin eteenpäin ainakin muutamia askelia.

Lisäksi helsinkiläisenä sopii odottaa uudelta pormestarilta ohjelmaa ja palvelulupauksia tälle valtuustokaudelle, jolloin kaupunkiorganisaatio muuttuu kahteen kertaan – ensin juuri voimaan tulleen organisaatiouudistuksen vuoksi ja valtuustokauden lopulla sotemyllerryksen takia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lylyyn ja Vapaavuoreen kohdistuu paljon toiveita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Auri Häkkinenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/auri-hakkinen/