Kokeile kuukausi maksutta

Olen 39-vuotias betonialan toimitusjohtaja ja sukuyhtiön omistuksen kautta alan yrittäjä. Kokemusta alkaa olla yli kymmenen vuotta, ja näkemystä on jo läpi muutaman suhdanteen. Muutama asia askarruttaa tällä hetkellä betoniyrittäjän maailmassa.

Betonialalle on manattu synkkää pudotusta ja ankeita aikoja. En ole itse näin pessimisti: pieni pudotus alan liikevaihtoon on luultavasti väistämätön 2014 aikana, mutta Suomessa rakennetaan silti varsin kohtuullisesti. Isoja infratöitä on edelleen käynnissä, ja asuntorakentaminen kulkee ”normaalia” tahtia, jos tällä intohimoja herättävällä alalla koskaan normaalia voidaan sanoa olevankaan. Myös isoja toimitilakohteitakin on käynnissä siellä täällä. Lamasta puhuminen pitäisi lopettaa, eikä tässä missään taantumassakaan olla – vähän normaalia hiljaisemmassa ajassa eletään.

Betonialan arvostus on Suomessa periaatteessa sitä, mitä sen haluammekin olevan, eli hyvä. Kivitalorakentaminen koetaan vaihtoehdoista turvallisimmaksi ja laadukkaimmaksi, jopa hienoimmaksi ja näyttävimmäksi tavaksi rakentaa. Betonirakentaminen kuitenkin koetaan valitettavan usein neukkukuutioiden ja pesubetonin sävyttämäksi elämän ankeuttajaksi. Tämän mielikuvan haluaisin muuttaa siihen, mitä kivirakentaminen oikeasti on.

Testaapa muuten joskus ei-rakennusalan ihmiseltä, tietääkö hän, mitä tämä kirosana ”pesubetoni” oikeasti tarkoittaa. Aika harva tietää termin merkitystä tai nykyisyyttä: ne hienot graafisen betonin talot ja useimmat valkeat kivirakenteiset kerrostalothan ovat pinnaltaan pesubetonia.

Betonialan ukkoutuminen alkaa pistää silmään katukuvassa, kun tapaan alan yrittäjiä tai vierailen toimialan tehtailla. Piristäviäkin poikkeuksia on, mutta selvästi alamme ei ole nuorison kuuminta hottia käytävässä työurakilpailussa. Tämä on toinen asia, jonka mielellään muuttaisin: tarjoamme betoniteollisuudessa hyvin kiinnostavia työtehtäviä rakennustyömaiden ja teollisen toiminnan solmukohdassa, eikä painavaa, asiakasräätälöityä tavaraa ole helppoa tuoda Kiinasta. Nämä kiinnostavat työpaikat ovat Suomessa jäädäkseen.

Kiviainesten saatavuus askarruttaa itseäni. Tämän rakentamisen perusmateriaalin saatavuudesta ei ole huolehtinut oikein kukaan, ja nyt ongelma on housuissa. Nopeaa hopealuotia asian ratkaisemiseksi ei ole, mutta toivoisin viranomaisilta joustavuutta ja innovatiivisuutta kiviainespulan ratkaisemiseksi. Yksisilmäinen vastustus ja sektoriviranomaisten tekemä jarrutustyö johtavat vain rakentamisen kustannusten nousuun ja turhaan rekkaralliin: 95 prosenttia kiviaineksesta tarvitaan rakentamiseen joka tapauksessa, puurakentamisen määrästä riippumatta.

Puurakentamisesta puheen ollen, toivotan puualan kilpailijat mukaan rehelliseen kilpailuun kerrostalorakentamisesta, rakennusliikkeiden armottomiin hankintarutistuksiin ja kuluttajien mieltymyksistä kamppailuun. Ilman merkittävää hintakilpailukykyä puukerrostaloilla ei ole mahdollista pärjätä markkinassa, jossa on tarjolla koeteltuja, kestäviä ja ympäristöystävällisiä kivitaloratkaisuja. Viranomaiset pitäkööt pakkosäätelyn näppinsä erossa kuluttajan edusta ja antakoot markkinoiden valita voittajaratkaisut rehellisellä kilpailulla myös asumisessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maailmanmeno askarruttaa betoniyrittäjää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikko Isotalohttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikko-isotalo/