Kokeile kuukausi maksutta

Virolaiset ovat valkoisia neekereitä, jotka tekevät sellaisia töitä, jotka eivät suomalaisille kelpaa, sanoi yksi haastattelemani virolaisrakentaja. Suomalaisen korjausrakennusyrityksen toimitusjohtaja puolestaan kertoi palkkaavansa lisää suomalaisia työmiehiä, koska osa tilaajista haluaa asioida suomalaisten kanssa. Joissakin valtion hankkeissa virolaisia on torjuttu turvallisuusluokitusvaatimuksella.

Nämä ovat eräitä syitä siihen, että osoittautui mahdottomaksi tehdä listaa 20–30 merkittävimmästä virolaisesta rakennusyrityksestä Suomessa. Kylpyhuonelaatoituksia tekevä 20 hengen virolainen firma oli juuri saanut suomenkieliset kotisivunsa. Samalla virolainen OÜ oli vaihtunut suomalaiseksi OY:ksi. Virolainen johtaja ehdottomasti kieltäytyi puhumasta virolaisesta yhtiöstä vaan suomalaisesta. Joskus yrityksen kotipaikan saattaa arvata vain nettisivujen kirjoitusvirheistä, kuten RBR Rakkennus Oy:n kohdalla.

EU:ssa pääomat ja työvoima liikkuvat vapaasti. Virolaisella yrityksellä ei ole mitään pakkoa perustaa Suomeen yritystä tehdäkseen töitä Suomessa. Virolaiset voivat tehdä töitä täällä virolaisen yrityksensä turvin.

Koko kuviossa suomalaiset rakennusliikkeet käyttäytyivät kaikkien ihmeellisimmin. Eräs suuren rakennusyrityksen johtaja ilmoitti, että he käyttävät alihankinnassa vain suomalaisia osakeyhtiöitä. Pieni pistokoe Jätkäsaaressa paljasti, ettei väite pitänyt paikkaansa. Eräs johtaja sanoi, että he tarkistavat Tilaajavastuu-rekisteristä virolaisten kumppaneidensa luotettavuuden. Eipä löytynyt työmaalla töitä tekevää pientä virolaista yritystä Luotettava kumppani -listalta. Eräs suuri telinevuokraaja ilmoitti, että yhteistyökumppaneiksi kelpaavat vain virolaiset, joilla on suomalainen osakeyhtiö. Väite osoittautui täysin tuulesta temmatuksi. Samoin julkisivupanelointia tekevä suomalainen yritys, jonka kaikki työntekijät puhuivat viroa, kertoi yhteistyökumppaniksi kelpaavan vain suomalaisen osakeyhtiön.

Tämä selittää sen, missä ne kaikki 53 000 verokortillista ulkomaista rakennusmiestä työskentelevät. He ovat suomalaisissa osakeyhtiöissä. Osa alan kotimaisista yrityksistä on paisunut kuin pullataikina. Voimakkaasti kasvaneessa pääkaupunkiseudun maalausliikkeessä on 200 maalaria, eräällä korjausrakentajalla on 150 miestä. Iso osa heistä on virolaisia.

Suomalaisen osakeyhtiön merkitys on selvä. Sitä tarvitaan tässä ihmiskauppaketjussa halvan virolaisen työvoiman jalostamiseksi korkealaatuiseksi suomalaiseksi tuotteeksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Me halutaan olla suomalaisia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Leena Hietanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/leena-hietanen/