Mennäänkö taas ryminällä ylös ja rytinällä alas?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suomen talouskasvun vauhti on yllättänyt kaikki. Kovimman luvun tiskiin on tähän mennessä lyönyt Palkansaajien tutkimuslaitos, joka nosti tämän vuoden bkt:n kasvuennusteen 3,6 prosenttiin. Vielä keväällä ennuste oli vain 1,9 prosenttia.

Myös muut talouden ennustajat ovat hilanneet kasvunäkemyksensä kolmen prosentin tuntumaan. Esimerkiksi valtiovarainministeriö arvioi, että myönteinen suhdanne jatkuu muun muassa vahvan rakentamisen ansiosta. Varsinkin asuntorakentaminen on tosiaankin ollut vuosikausiin korkeimmalla tasolla.

Rakentamisessa on nyt takana muutama kovan kasvun vuosi. Rakentamistahdilla mitattuna alalla menee siis keskimäärin mainiosti. Pelkkää auringonpaistetta ei kuitenkaan ole tarjolla. Tilastokeskuksen mukaan rakennusalalla laitettiin tammi-elokuussa vireille yhtä paljon konkursseja kuin viime vuonna samaan aikaan. Kaikilla muilla toimialoilla konkurssien määrä väheni.

Samalla konkurssiin ajautuneiden yritysten koko on kasvanut. Yhä toki ollaan kaukana huonojen vuosien määristä.

Hämmentävää on, että nousukauden keskellä perinteikkäitä yhtiöitä on ajautunut syviin vaikeuksiin: viimeksi julkisuudessa ovat olleet muun muassa korjausrakentaja Kenno-Rakenne ja ikkunavalmistaja Skaala.

Hiljaisten vuosien jälkeen rakennusalan yritykset eivät ole välttämättä päässeet yllättävän nousukauden imuun parhaista lähtöasetelmista. Kenno-Rakenteen konkurssipesän hoitaja Lassi Nyyssönen totesi Rakennuslehdessä, että korjausrakentaminen on niin kilpailtu ja ohutkatteinen toimiala, että yksi tai kaksi epäonnistunutta projektia vuodessa johtaa nollatulokseen tai jopa tappioon.

Rakentamisen suuri määrä takaa kyllä todennäköisesti yhtiöille töitä, mutta vähänkin epäonniset kasvuloikat tai väärin arvioidut urakat voivat suistaa ojaan.

Kun nyt keskimäärin menee kuitenkin hyvin, olisi oleellista valmistautua hiljaisempiin vuosiin – niin, että niihin lähdettäisiin paremmassa kunnossa kuin yllättäen tulleeseen nousukauteen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Mennäänkö taas ryminällä ylös ja rytinällä alas?”

  1. Onko tarjouslaskija mahtavasti strateginen, vai vain taktinen. Ovatko kaikki rekryfirmojen kautta alati hakevat firmat kypsiä konkkaan.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi