Kokeile kuukausi maksutta

Mitä laskusuhdanne opettaa rakentajille?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Tasan vuosi sitten tällä palstalla ennakoitiin suomalaiselle rakentamiselle kelpo vuotta 2023. Rakennuslehden perinteinen Suurimmat-tilinpäätösselvitys kertoi, että hankaluuksista huolimatta selvitykseen vastanneista rakennusliikkeistä lähes puolet ja suunnitteluyhtiöistä yli puolet uskoivat liikevaihtonsa kasvavan. Tulosparannukseenkin uskoi moni. Pieleen meni.

Suurimmat-selvitys on usein ennustanut hyvin, miten rakennusala pärjää käynnissä olevan vuoden aikana. Viime vuonna alkanutta synkkää ajanjaksoa ei alalla osattu täysin odottaa – ainakaan synkkyyden syvyyttä ja mittaa. On ennennäkemätöntä, kuinka vähän vapaarahoitteisia asuntoja rakennetaan ja kuinka jyrkkä rakentamisen pudotus on ollut.

Moni yhtiö on ajautunut talousvaikeuksiin ja joutunut vähentämään väkeään. Konkurssejakin on ollut paljon.

Olisiko rakennusalan ja yksittäisten yritysten pitänyt ennustaa laskusuhdanteen syvyys ja kesto paremmin? Ja olisiko se auttanut alaa?

Viime vuonna alkanutta alamäkeä edelsi monen vuoden nousukausi, jota siivittivät nollakorot ja maailmantaloudessa lainehtineet elvytysmiljardit. Vaikka moni asiantuntijakin arvioi nollakorkojen jatkuvan loputtomasti, ehkäpä kaikilla takoi kuitenkin takaraivossa, että aika oli epänormaali, kun rahalla ei ollut hintaa.

”Antaa mennä, kun on alamäki”, laulettiin aikoinaan iskelmässä. Rakentamisen vauhtivuosina kaikki antoivat mennä parhaansa mukaan, kun kaikki käyrät osoittivat ylämäkeen. Vaikka siellä takaraivossa olisikin soinut varoitusten ääniä, rakentajat halusivat hyvinä vuosina ottaa sen, minkä markkinoista irti saivat. Jos joku ei olisi ottanut, kilpailija olisi ottanut kuitenkin.

Rakentamisen viime vuosi osoitti taas, että rakentaminen on syklistä toimintaa. Monta vuotta kiivettiin huipulle ja nyt sieltä on tultu paikoin alas hurjaa vauhtia. Alamäen laskua maksetaan vielä jonkin aikaa.

Tämän vuoden Suurimmat-selvityksessä rakennusliikkeistä kolmannes kertoo odottavansa liikevaihdon kasvua tänä vuonna. Lähes yhtä moni uskoo liikevaihdon pienenevän. Näkemys lienee realistinen eli hiljalleen parempaa kohti. Nähtäväksi jää, millaisia oppeja tai varovaisuutta laskusuhdanteesta kertyi – vai kertyikö.

Suurimmat-kokonaisuuteen pääset tästä: Suurimmat 2023.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mitä laskusuhdanne opettaa rakentajille?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/