Kokeile kuukausi maksutta

Miten rakennusala näyttäytyy nuorille?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Nuoria opiskelijoita ei käy kateeksi. Julkisuudessa on tänä keväänä kerrottu monen tarinan voimin, miten kova kilpailu kesätöistä on. Paikkoihin on satoja hakijoita, ja moniin tehtäviin on moniportainen hakuprosessi. Lopulta paikan saaminen on melkoista tuuripeliä. Kun opiskelija saattaa laittaa vetämään kymmeniä hakemuksia, niiden tekeminen ja hakuihin osallistuminen alkaa olla kokopäivätyötä.

Rakennusala on perinteisesti työllistänyt runsaasti kesätyöntekijöitä ja varsinkin takavuosina matalalla kynnyksellä. Pidempää koulutusta vaativiin tehtäviin on kesätyöpolkuja, jotka johtavat haalariharjoittelusta kohti asiantuntija- ja työnjohtotehtäviä. Ohjelmat tutustuttavat ja samalla sitouttavat hienolla tavalla alalle ja yhtiöön.

Suunnittelu- ja rakennusalalla on tänäkin kesänä paikkoja auki monenlaisiin tehtäviin, mutta kuten rakentamisessa yleensäkin, kesätöissäkin eletään poikkeusaikaa.

Suurin piirtein kaikki alan yhtiöt ovat parin vuoden aikana joutuneet lomauttamaan tai irtisanomaan vakituista väkeään. Näin kesätyöpaikkojen tarjoaminenkin aiempaan tyyliin on vaikeutunut. Mahdollisuuksia esimerkiksi lopputyön tekemiseen on edelleen, mutta putki vakityöntekijäksi on nyt monin paikoin poikki, kun yritykset eivät pysty palkkaamaan lisäväkeä.

Myös niille nuorille, jotka onnistuvat saamaan rakennusalalta kesätöitä, ala ja yritykset näyttäytyvät nyt erilaisina kuin muutama vuosi sitten. Nousukaudella töitä riitti ja henki oli eteenpäin pyrkivä. Nyt työpaikat ovat joutuneet käymään läpi kovan kurimuksen, joka todennäköisesti näkyy myös nuorten kesätyöjaksolla.

Tärkeää olisi, että työpaikoilla jaksetaan ottaa kesäihmiset hyvin ja kannustavasti vastaan. Kun nousukausi vääjäämättä jossakin vaiheessa koittaa, entiset kesätyöntekijät ovat pian vakikollegoja. Ja silloin tuoreista, osaavista voimista on taas kova kilpailu.

Nyt punnitaankin, miten työpaikat hoitavat hankalat ajat niin rekrytoinnin kuin kesätöidenkin osalta. Lähikuukausina on mahdollisuus erottua hyvällä tavalla. Kuten se tuoteteollisuuden yritys, joka lähetti postin kautta suklaapatukan kesätyöhakemuksen lähettäneille. Yritys jäi varmasti nuorten mieleen, vaikka työpaikkaa ei vielä tullutkaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miten rakennusala näyttäytyy nuorille?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/