Kokeile kuukausi maksutta

Nämä olivat vuoden viisi muutosilmiötä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuoden loppu innostaa katsomaan sekä taakse- että eteenpäin. Menneestä vuodesta voi nostaa ainakin viisi vuodelle ominaista ilmiötä.

Ensimmäinen on tietysti korona. Toinen koronavuosi alkoi odottavissa tunnelmissa, ja alkuvuodesta rakennusalalle ennustettiin vaisua vuotta. Toisin kuitenkin kävi: varsinkin asuntorakentamisen hyvä veto muutti näkymiä paremmiksi, ja miinusmerkkiset ennusteet vaihtuivat plussalle.

Koronaelvytetyn talouden veto niin Suomessa kuin maailmallakin toi vuoden toisen poikkeusilmiön: rakennusmateriaalien paikoin uskomattoman kovan hinnannousun. Varsinkin puutavaran ja teräksen hinnat pomppasivat. Hintojen kallistuminen on jo vaikuttanut rakentamispäätöksiin ja materiaalien valintaan.

Kolmas ilmiö olivat lukuisat yrityskaupat ja pörssilistaukset. Yritysjärjestelyt ovat tulleet voimakkaasti myös rakennus- ja kiinteistöalalle, kun maailmalla on liikkeellä paljon rahaa ja arvostustasot korkealla. Varsinkin suunnittelualalla on ollut vilkasta: esimerkiksi Vahanen siirtyy Afrylle. Pörssiin taas ovat menneet esimerkiksi infrayhtiö Kreate ja suunnitteluyhtiö Sitowise.

Ajankuva on myös se, että paljon kasvihuonepäästöjä aiheuttavan sementin korvikkeita kehittävä Betolar on listautumassa pörssiin. Hiilipihi rakentaminen ja kestävä kehitys ovat olleet tämän vuoden neljäs ilmiö sekä keskusteluissa että käytännön toiminnassa. Niin sääntely, rahoitus kuin yleinen ilmapiiri vievät kohti yhä vihreämpää rakentamista.

Vuoden viides ilmiö löytyy itse rakentamisesta. Tahtituotanto, digitaalisuus ja yhteistyömallit tekevät voimalla tuloaan alan isojen toimijoiden kautta, ja vähitellen ne alkavat ulottua koko rakentamisen ketjuun.

Kun tulevaa vuotta 2022 katsoo tämän vuoden kehityksen kautta, odotettavissa on kiinnostava vuosi. Koronan kanssa on opittu elämään, ja maailma on palautumassa normaalimpaan. Kaupungistuminen jatkuu, ja rakentamisen kysyntä on edelleen hyvällä tasolla. Samaan aikaan muut trendit vievät rakentamista yhä virtaviivaisempaan suuntaan: vastuullisuuden korostuminen pakottaa yritykset toimimaan tasalaatuisemmin, pörssilistautumiset tuovat alalle lisää läpinäkyvyyttä ja uudenlainen toiminta rakennustyömailla lisää avointa yhteistyötä. Tästä on hyvä jatkaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nämä olivat vuoden viisi muutosilmiötä”

Vastaa