Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusteollisuus RT on ottanut satavuotisjuhlavuotensa 2020 tavoitteeksi nolla tapaturmaa rakennusalalla. Tavoite on haastava, sillä rakentaminen on Suomen teollisuusaloista vaarallisin mitattuna tapaturmataajuudella eli vähintään yhden päivän poissaoloon johtavien tapaturmien määrällä miljoonaa työtuntia kohti.

Rakennusalalla sattui viime vuonna 16 639 tapaturmaa vakuutusyhtiöiden tilastojen mukaan. Tämä johti taajuuteen 65, kun koko teollisuuden keskiarvo on vajaat 40.

Rakennusalan tapaturmataajuus parani vuodesta 2006 vuoteen 2009 tasolta 80 nykytasolle 65, mutta sen jälkeen kehitys on taantunut. Onko tavoite ollenkaan realistinen?

RT:ssä on runsaat 2 600 jäsenyritystä, joiden henkilöstö kattaa vajaan kolmanneksen Tilastokeskuksen arvioimasta rakennusalan työllisten määrästä. Yritysrekistereissä on lähemmäs 50 000 yritystä, jotka ilmoittavat toimialakseen muun muassa rakentamisen.

On selvää, että RT voi vastata vain omista jäsenyrityksistään. Muiden osalta valvonta on viranomaisten käsissä. Valvontaresurssit tuleekin suunnata tähän yrityskenttään, johon myös harmaa talous keskittyy. Kun tarkastellaan vain järjestäytyneitä jäsenyrityksiä, on lähtötilanne jo puolet parempi kuin koko alan keskiarvo: vuonna 2012 oltiin taajuustasolla 30. Näistä isot yritykset ovat keskimäärin tasolla 20.

Parannusvauhdin osalta RT:n hallitus on asettanut välitavoitteeksi, että tapaturmat vähenevät 30 prosenttia joka vuosi. Tätä vauhtia tapaturmien on todettu vähenevän vaativimmissa alan kärkiyrityksissä maailmalla ja myös Suomessa. Kehitys johtaisi vuonna 2020 taajuuteen 1,7, johon jotkut alan kärkiyritykset ovat jo päässeet. Se tarkoittaa, että koko rakennusalalle laskettuna vuotuisten tapaturmien määrä putoaisi runsaaseen neljäänsataan. Näistä yksikään tapaturma ei johtaisi kuolemaan:  suomalaisen todennäköisyyspyramidin mukaan tapahtuu yksi kuolemantapaus noin 2 500 tapaturmaa kohti. Tätä voitaisiin varmasti pitää riittävänä, mutta toteutus puuttuu vielä.

Parannusvauhti ei ole ollut riittävä edes RT:n jäsenyritysten joukossa. Vuodesta 2011 vuoteen 2012 taajuus putosi raportoineissa Talonrakennusteollisuuden yrityksissä keskimäärin 15 prosenttia ja Tuoteteollisuuden yrityksissä 5 prosenttia. Tämän jälkeen on RT:n toimesta käynnistynyt yritysten johdon sitouttamiskampanja, jolla on saavutettu yli 80 prosentin kattavuus henkilömäärällä mitattuna. Suuret toimialat ovat kattavasti mukana, mutta pienemmät eivät vielä.

RT:n toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi ovat johdon sitouttamiskampanjan lisäksi taajuuden kuukausittainen seuranta hallituksessa, toimialakohtaiset turvallisuusryhmät, kilpailut, parhaiden käytäntöjen jakaminen avoimesti, viestintä, jne. Kuitenkin varsinainen tapaturmia vähentävä työ tehdään yrityksissä.

Rakennusalan nollatavoite on realistinen, kun sitä tarkastellaan sitoumuksen tehneiden yritysten osalta. Myös muissa yrityksissä olisi nyt korkea aika herätä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nolla tapaturmaa -tavoite on realistinen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Lauri Kivekäshttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/lauri-kivekas/