Kokeile kuukausi maksutta

Nopeasti neuvoteltu järkiratkaisu

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT pääsivät sopuun rakennusalan seuraavista työehtosopimuksista varsin nopeasti ja vähäeleisesti. Työntekijät ehtivät antaa lakkovaroituksia, mutta työtaistelutoimiin asti ei edetty. Realismintaju tuntui olevan vahvaa molemmin puolin työmarkkinapöytää.

Palkoissa päädyttiin niin sanotun yleisen linjan mukaisiin korotuksiin – tässä tilanteessa enempään ei varmastikaan työnantajapuolella olisi ollut varaa, ja toisaalta korkean inflaation aikana vähempäänkään eivät työtekijät olisi suostuneet.

Työntekijät ja työnantajat voivat yrityksissä huokaista helpotuksesta: yksi epävarmuustekijä on hoidettu ja työrauhaa tiedossa seuraavat kaksi vuotta. Muita epävarmuuksia alalla onkin ihan riittävästi.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi totesikin tuoreeltaan Rakennuslehden haastattelussa, että rakentamisen tilanne näyttää huonolta. ”Siksi on hyvä, että työehtoneuvottelut eivät tuoneet enempää vaikeutta yrityksille ja työntekijöille”, hän sanoi.

Rakentaminen on tänä talvena törmännyt moneen vuoteen hankalimpaan suhdannetilanteeseen, ja palkankorotustasojen sijasta huomio on kiinnittynyt ennen kaikkea yritysten pärjäämiseen ja työpaikkojen säilymiseen. Vaikka edelleen rakennetaan paljon, monessa yrityksessä on jouduttu muutosneuvotteluihin ja tässä vaiheessa yleensä lomautuksiin. Monia yrityksiä on jo kaatunut konkursseihinkin, kun uusia hankkeita ei ole löytynyt tai yritykset eivät ole pystyneet niitä enää rahoittamaan.

Toive tietysti on, että suhdannetilanne vakautuu ja kevät elvyttää kuluttajien ja yritysten taloususkon. Merkkejä tästä jo näkyy. Ja jos ne vahvistuvat, rakennusalalla selvittäisiin tästä matalasuhdanteesta pääosin säästämällä ja lomautuksilla.

Monessa yrityksessä katse on juuri nyt tässä hetkessä ja selviytymisessä, mutta hetki voisi olla otollinen myös toiminnan kehittämiseen – yhdessä työntekijöiden kanssa. Heikot ajat ovat yleensä aina murroshetki, josta noustaan hieman erilaisina kuin taantumaan on menty. Silloin parhaiten pärjäävät todennäköisesti ne, jotka nyt pohtivat ja kehittävät toimintatapojaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nopeasti neuvoteltu järkiratkaisu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/