Odotettavissa selkenevää

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan suuryritykset ovat raportoineet tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen sujuneen liikevaihdolla mitaten viime vuotta heikommin. Vertailutaso on kova, sillä viime vuosi käynnistyi rakennusalalla vauhdikkaasti, jopa ennätystasolla. Tämän vuoden alku puolestaan meni koronan huippuaallon kourissa.

Esimerkiksi YIT kertoi lähes 15 prosentin liikevaihdon laskusta viime vuoden alkuun verrattuna ja SRV kymmenen prosentin. Alenevista luvuista ovat kertoneet monet muutkin pörssissä noteeratut yhtiöt. Liikevaihdot tietysti heilahtelevat hankkeiden ja niiden tuloutuksen mukaan, mutta koko alakin on ollut alamäessä. Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan rakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski tammi–maaliskuussa 4,5 prosenttia vuoden takaisesta. Positiivista on ollut, että suuryritykset ovat kertoneet kannattavuutensa parantuneen viime vuodesta.

Kun koronapandemia – toivottavasti – on pian saatu kuriin, sen kolaus rakennusalalle näyttää jäävän varsin pieneksi. Varovaisuus on lisääntynyt, mikä näkyy liikevaihdon laskuna, mutta samaan aikaan yhtiöitä on pystytty korona-aikana trimmaamaan parempaan tuloskuntoon.

Rakennusala odottaa koko tälle vuodelle pientä laskua. Rakennusalan suhdanneryhmä (Raksu) arvioi äskettäin, että rakentaminen vähenee tänä vuonna yhdestä kolmeen prosenttia. Rakennusteollisuus RT:n tuore suhdanne-ennuste osuu haarukan keskelle, eli järjestö ennustaa rakentamisen vähenevän tänä vuonna kaksi prosenttia.

Alkuvuoden raportoidut liikevaihtojen laskut eivät siis kieli mistään dramaattisesta alamäestä, vaan rakentaminen todennäköisesti jatkuu hyvällä tasolla varsinkin asunto- ja korjausrakentamisen vauhdittamana.

Suhdanne-ennustajat povaavat jo reipasta kasvua koko talouteen tälle vuodelle. Elpymisen odotetaan olevan nopeaa, kun rokotukset etenevät ja yhteiskunta palaa kohti normaalia. Monissa ennusteissa Suomen talouden odotetaan kasvavan tänä vuonna kolmisen prosenttia.

Talouden toipuminen tietää todennäköisesti hyvää rakennusalalle. Kysyntä voikin olla jopa odotettua parempaa, jos koronatilanteessa ei tule takapakkia. Loppuvuonna saatetaan jo olla tilanteessa, jossa ei pohdita enää, miten jarrutetaan alamäessä, vaan hallitaan kasvua nousussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Odotettavissa selkenevää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat