Onko hyvällä työympäristöllä tulevaisuutta rakennusalalla?

Tietoa kirjoittajasta Timo Vikström
Toimitusjohtaja, Kreate-konserni
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tilaisuus jää monelta huomaamatta, koska sillä on yllään haalarit ja se näyttää työnteolta.” (Thomas Edison)

1990-luvulla rakennusalan keskiasteen koulutukseen tehdyn 10 vuoden katkon seurauksena alalta puuttuu välistä sukupolvi niitä, jotka olisivat kasvamassa tai jo kasvaneet vastuullisiin tehtäviin työmailla. Nyt tukeudumme osin sellaisiin tulevaisuuden kykyihin, jotka ovat niin sanottua nuorempaa saapumiserää. Valitettavan harvoin tilaajat antavat näille kyvyille mahdollisuuden – sen sijaan peräänkuulutetaan kokeneita rakentajia. Tämä on johtanut siihen, että resursseista kilpaillaan verissä päin alan suhdanneherkkyyden kiihdyttäessä kierrettä. Ala on jakautumassa osaamis- ja resurssimielessä voittajiin ja häviäjiin.

Hutkiminen tuntuu rakennusalalla johtaneen villin lännen meininkiin, jossa sovitaan vedettäväksi kolmannella, mutta laukaistaan kuitenkin kakkosella. Tulevien työtehtävien ja työympäristön kuvaamisessa käytetään sellaista värikynää ja niin paksua pensseliä, että näillä välineillä olisi helposti kuvaamataidon luokan priimus. Älkää tulkitko karkeaa yleistystäni väärin; huutoonsa vastaavia infra-alan yrityksiä löytyy lukuisia.

Digitalisaatiolla, alliansseilla ja muilla päivän ismeillä on oikea ja ansaittu paikkansa rakentamisen tuotantoketjussa. Mikään ei kuitenkaan korvaa vanhaa kunnon ammattitaitoa. Se lähtee ihmisistä, ja sitä voi käyttää täysimääräisesti vain silloin, kun sen hyödyntämiseen tarjotaan kunnollinen, motivoiva työympäristö.

Voi vain toivoa, että ajan saatossa hyvässä hengessä käydyn rekrytointivaiheen keskustelun ja lupausten yli ei puhalla myrskytuulen lailla muistin kovalevyä tyhjentävä hardcore-versioinen delete-nappi. Rekrytointitilanteessa on älyllistä epärehellisyyttä luoda kuvaa tilanteesta, jonka jo lausuessaan tietää olevan väärää totuutta. Silti parempaan tulevaisuuteen liittyviä lupauksia annetaan pullein purjein.

Kuvauksellisesti työnantajan ja työntekijän odotusten joskus täydellisen huonosta osumatarkkuudesta ja eroavaisuudesta kertoo lauseiden vaihto nyrkkeilijä Jyri Kjällin kulmauksessa Barcelonan 1992 olympialaisten 63,5 kilon sarjan välierissä. Ottelu oli tiukassa vaiheessa, ja valmentaja totesi Jyrille tauolla: ”Tota, pane nyt vielä, tota… Kaikki peliin! Sä osuit pari kertaa siihen jo”. Nyrkkeilijän itsensä vastaus oli paljon puhuva: ”V#!@}, ei pysty”, johon valmentaja: ”Aha”.

Meitä lupaustentäyttymättömyydestämielensäpahoittaneita ei lepytetä cokisautomaateilla, juhlapuheilla tai urapoluilla. Ihmiselle on luotu 2 korvaa ja 1 suu sitä varten, että kuuntelu olisi puhumista helpompaa. Varsin erilaisten organisaatioiden johtamisen kokemuksella ja erilaisissa kulttuureissa toimineena uskallan todeta, että osui ja upposi. Ymmärrykseltään rikkaat organisaatiot ovat todennäköisesti nähneet, mihin päinvastainen toiminta johtaa. Suoraselkäistä, inhimillistä ja mutkatonta; toivoisin jokaisen meistä työelämässä noudattavan näitä arvoja, vaikka emme siinä aina onnistu.

Otsikon haalareihin ja työntekoon: jokaisessa työyhteisössä on hikkansa, ja se voi johtaa niin suureen tyytymättömyyteen, että aletaan vilkuilemaan sivuille. Väitän, että useimmissa tapauksissa hikkaan tai ongelmaan ei löydetä ratkaisua, koska se vaatisi esimieheltä ja työyhteisöltä oman kroppansa likoon laittamista.

Ongelmat eivät ratkea vaikenemalla, politikoimalla eivätkä 70-luvun johtamisella. Pukemalla päälle ne haalarit ja poistamalla pienetkin kivet kengästä hyödynnämme tilaisuuden tehdä juuri tänään työntekijän päivästä hieman paremman. Viihtyisiä työympäristöjä ja hyvää johtamistakin on tarjolla, kun osaa etsiä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Onko hyvällä työympäristöllä tulevaisuutta rakennusalalla?”

Vastaa