Kokeile kuukausi maksutta

Onko pikkuyksiöiden kulta-aika ohi?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui mielenkiintoinen käänne loppuvuonna. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat laskivat loka–joulukuussa 0,1 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Muutos on pieni ja edellisvuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna tilastoitiin yhä kasvua, mutta sinänsä vähäisen kuuloinen liike oli kuitenkin poikkeuksellinen. Vuokrahinnat laskivat nyt ensimmäistä kertaa koko maan tasolla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Yksityisiä vuokran<HH>antajia edustava Suomen Vuokranantajat kuvasikin muutosta historialliseksi. Historia tosin ulottuu tässä Tilastokeskuksen tarkastelussa ainoastaan vuoteen 2015.

Vaikka tarkastelujakso on lyhyt, se sisältää merkittäviä muutoksia vuokramarkkinoilla. Muutamassa vuodessa on tapahtunut monta harppausta: ulkomaiset sijoittajat ovat tulleet ryminällä Suomeen, niin isot kuin piensijoittajatkin ovat innostuneet asunnoista, kaupungistuminen on kiihtynyt ja kaikkeen tähän vastauksena asuntorakentaminen on ollut kiivasta. Uusia asuntoja, varsinkin helposti vuokrattavia pieniä yksiöitä, on rakennettu jopa ennätystahtia.

Vuokranousun tasaantuminen ja kääntyminen paikka paikoin laskuun kehittyvilläkin kaupunkiseuduilla kertoo markkinan täyttymisestä. Korona on ainakin väliaikaisesti hidastanut muuttoliikettä keskuksiin, ja etätyöt ovat saaneet haluamaan isompia asuntoja. Näin kysyntä on muuttanut muotoaan ja vuokra-asuntoja on myös tullut myyntiin.

Todennäköisesti vuokrien lasku on tilapäistä, mutta muuttunut tilanne saattaa ainakin hetkellisesti vaikuttaa asuntomarkkinoihin ja -rakentamiseen. Kun omistajan vuokrakehitys heikkenee, innostus uusien kohteiden hankintaan laantuu, mikä taas voi leikata rakentamista. Samaan aikaan esimerkiksi taloyhtiölainojen mahdollinen verokohtelun muutos voi vähentää asuntoaloituksia.

Asuntorakentajien ja -sijoittajien on nyt syytä kuunnella herkällä korvalla, mihin suuntaan asiakkaiden toiveet menevät. Asuntokoot näyttävät jo kääntyneen kasvuun: uudiskohteissa pienimpien yksiöiden neliöt ovat kasvussa ja tarjolle tulee myös isompia perheasuntoja. Muutaman vuoden kestänyt pienten yksiöiden kulta-aika lienee ohi. Ainakin hetkeksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Onko pikkuyksiöiden kulta-aika ohi?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat