Kokeile kuukausi maksutta

Turku alkaa vähitellen saada myös merellisen ilmeensä kuntoon, kun Aurajoen suulle sijoittuvan Telakkarannan rakentaminen on päässyt käyntiin. Aikanaan valmistuvan alueen lopullisesta ilmeestä voi olettaa syntyvän hyvinkin onnistuneen kokonaisuuden, joka tarjoaa varakkaimmille turkulaisille hyvän mahdollisuuden asua – nimensä mukaisesti – paraatipaikalla.

Syy siihen, miksi näin hienolle paikalle voidaan ylipäätään rakentaa ja ryhdytään rakentamaan vasta nyt, löytyy Suomen teollisuushistorian synkästä ajanjaksosta: teollisuuden ulosliputuksesta. Mikäli laiva- ja telakkateollisuus olisivat voimissaan, tonttimaata tarvittaisiin edelleen tuotannolliseen toimintaan. Tällöin uudet tontit olisi kaavoitettava ylävirtaan.

Rakentajat eivät ole syyllisiä teollisuuden alasajoon, mutta he voivat ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Parhaimmillaan se tarkoittaa juuri tätä: ränsistynyt rantakaistale kokee uuden nousun ja piristää Turun kaupunkikuvaa myös mereltä saapuvien vieraiden silmin. Tähän asti, ja edelleenkin, Airisto tarjoaa parastaan merenkävijöille. Nyt on korkea aika saada koko Aurajoen varsi siihen kuntoon, missä valtakunnan entisen pääkaupungin kuuluu ollakin.

Toivottavasti rantarakentamisen mahdollisuudet nähdään myös muissa kaupungeissa ja siitä kaupunkikuvaankin saatavat hyödyt mahdollisuuksina. Siisti, kaunis ja hyvin rakennettu asuinalue on arvo sinänsä. Jos se elävöittää koko kaupunkia, parantaa asumisviihtyvyyttä ja kaupan päälle saadaan vielä uusia asuntoja ihmisille, ei yhtälössä ole juuri häviäjiä. Historiaa me emme voi muuttaa, mutta tulevaisuudelta voimme odottaa paljonkin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Paraatirannassa parhaalla paikalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Heikki Heikkonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/heikki-heikkonen/