Pelkkä veronumero ei vielä riitä

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Harmaan talouden vastainen taistelu nytkähti viime viikolla eteenpäin, kun eduskunta hyväksyi veronumeron käyttöönoton rakennustyömailla. Uudistukseen on ladattu turhankin isoja odotuksia.

”Hyvä alku, mutta ei se riitä yksin ollenkaan”, talousrikostorjunnan konkari Markku Hirvonen sanoo. Hänen mukaansa veronumeron toimivuus edellyttää kaksi jatkotoimenpidettä. Rakennusyritysten ilmoitusvelvollisuutta on lisättävä, jotta Verohallinto saa tiedot urakoitsijoista ja palkansaajista ja pystyy vertailemaan tietoja. Lisätty ilmoitusvelvollisuus on kuitenkin tulossa vasta vuonna 2013, sillä Verohallinnon on saatava ensin järjestelmänsä kuntoon.

Veronumeron sisältävän tunnistekortin käyttöä on myös pystyttävä valvomaan nykyistä paremmin. Työturvallisuuslakiin ollaankin säätämässä huolehtimisvelvollisuus, joka laittaa työnantajan ja työmaan vastaavan henkilön valvomaan tunnistekorttien käyttöä. Valvonnan laiminlyönti olisi työturvallisuusrikkomus.

Hirvonen on harmissaan siitä, että tilaajavastuulakiin kaavailtavat tiukennukset koskevat vain rakennus- ja ravitsemusaloja. Lakia ollaan tiukentamassa siten, että vakiintuneet liikesuhteet eivät poistaisi selvitysvelvollisuutta. Jos tällä hetkellä on vakiintunut harmaan talouden harjoittaja, selvityksiä ei tarvita. Jatkossa tilaajan pitäisi hankkia tiedot myös tapaturmavakuutuksista. Törkeässä tapauksessa laiminlyöntimaksu voitaisiin määrätä kaksinkertaisena.

Tilaajavastuulaki edellyttää sopijapuolilta selvitystä noudatettavasta työehtosopimuksesta, mutta säännökseen ei liity valvontaa eikä sanktioita. Kuolleeksi kirjaimeksi jääneen säännöksen seuraus on Hirvosen mukaan se, että lähetetyt työntekijät ovat systemaattisesti alipalkattuja ja heidän työnantajayrityksensä pystyvät kilpailemaan suomalaiset yritykset pois pelistä halvemmilla hinnoilla.

Hirvosen mielestä nyt on ihan aitoa yritystä puuttua harmaaseen talouteen. ”Lainsäädännön lisäksi viranomaisten on pystyttävä hoitamaan oma osuutensa eikä niitä saa säästää kuoliaiksi.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pelkkä veronumero ei vielä riitä”

Vastaa