Kokeile kuukausi maksutta

Pientalot kaipaavat uusia konsepteja

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuodesta toiseen suomalaiset kertovat erilaisissa kyselyissä toiveidensa asumismuodoksi omakotitalon. Kodin, jossa voi määrätä hyvin pitkälti asumisestaan itse. Siihen kuuluvat esimerkiksi oma ulko-ovi ulos ja pienikin piha, jossa pystyy vaikka grillaamaan. Viimeisten parin vuoden aikana koronakurimus on lisännyt entisestään kiinnostusta pientalomaiseen asumiseen.

2010-luvulta lähtien asuntorakentamista on leimannut pienten kerrostaloasuntojen rakentaminen, joka on johtunut sijoittajien rynnistyksestä markkinoille. Pientalorakentaminen on laahannut hyvin matalalla tasolla, ja aloitusmäärät ovat olleet alhaisia. Historian alhaisin taso oli vuonna 2015, jolloin rakennettiin vain 6 500 omakotitaloa.

Samaan aikaan kaupungistuminen on ollut voimakasta. Haaveita pientalomaisesta asumisesta ja kaupungin tarjoamista palveluista on ollut vaikea yhdistää.

Pientaloteollisuus PTT on koordinoinut nyt projektin, jossa on tarkoitus tuoda pientalomaiseen mittakaavaan perustuvia kaupunkirakentamisen malleja suomalaiseen kaupungistumiskeskusteluun. Hanke on jatkumoa PTT:n vuonna 2016 aloittamalle Kaupunkimaisen pientaloasumisen uudet konseptit -projektille, jonka lopputuloksena syntyi parikymmentä erilaista ratkaisumallia vastaamaan ihmisten asumistoiveisiin. Yksi konsepteista ehdotti pientalon rakentamista jopa kerrostalon päälle.

Rakennuslehti kirjoitti  uudenlaisesta minitalo-konseptista, jota Toivo Group rakentaa Espoon Leppävaaraan peltomaisemaan, noin 15 minuutin kävelymatkan päähän kauppakeskus Sellosta. Konsepti on erilainen, sillä yritys rakentaa, mutta myös vuokraa ne.

Hanke alkoi jo neljä vuotta sitten asemakaavoituksen käynnistymisellä, mikä kertoo tällaisten pientalohankkeiden hankaluudesta.

Vuoropuhelua kaavoittajien ja talovalmistajien välille tarvitaan. Pientaloteollisuuden aloittaman projektin soisi löytävän uudenlaisia ratkaisuja viihtyisiin, uudenlaisiin ja ennakkoluulottomiin konsepteihin, jotka täyttäisivät haaveet ja unelmat omasta pihasta ja pientalomaisesta asumisesta palvelujen välittömässä läheisyydessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pientalot kaipaavat uusia konsepteja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat