Kokeile kuukausi maksutta

Olen väärässä. Luulin, että suomalainen mökki tarkoittaa sähkötöntä mökkiä kaukana mukavuuksista ja palveluista. Niin kaukana, että mökkirantaan kaikuu korkeintaan joutsenten kirkunaa. Ja sellaista mökkiä, jossa pesuvesi kannetaan järvestä ja jossa saunotaan, kalastellaan ja tuijotellaan silmät lasittuneina kaunista järven selkää yöttömän yön auringossa. Siellä nautitaan perheen yhdessäolosta ja naputellaan paikkoja kuntoon pikkuhiljaa.

Näin siis luulin. Vierailin vastikään Lappeenrannan loma-asuntomessualueella, ja minun käsitykseni mökkeilystä karkasi hyvin kauas modernista loma-asumisesta. Messualue sijaitsee Holiday Club Saimaan kupeessa muutaman kilometrin päässä Imatran rautatieasemalta, ja alueen välittömässä läheisyydessä on kaikki mahdolliset palvelut Pohjoismaiden suurimmasta matkailu- ja elämyskeskuksesta rakenteilla olevaan golfkenttään ja kauppakeskukseen.

Mökit, tai pikemminkin hulppeat loma-asunnot seisovat vieri vieressä pienillä tonteilla eikä yhdelläkään ole omaa rantaa. Alue muistuttaa enemmän Lapin lomakeskuksia kuin perinteistä suomalaista mökkimaisemaa. Uudenkarheat loma-asunnot ovat kuin omakotitaloja,  joissa on jättimäisiä ikkunoita ja viimeisen päälle suunniteltuja sisustuksia tapetteja, laattoja, värityksiä ja kalustuksia myöten. Saunoista löytyy kimallusta ja ergonomisesti muotoiltuja lauteita, ja pesuhuoneissa on tilaa jopa kuntoilulaitteille ja poreammeille. Näiden kakkoskotien tekninen varustelu ei häviä monellekaan ykkösasunnolle.

Siitä kertovat myös hintapyynnöt, joita Lappeenrannan messualueella kuulin: reilusta 140-neliöisestä yksitasoisesta talosta pyydetään 567 000 euroa. Terijokelaishenkinen hirsihuvila myydään puolella miljoonalla eurolla sisustuksineen, verhotkin saa kuulemma samaan hintaan. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan suomalainen, omarantainen mökki maksaa kaava-alueella keskimäärin 134 000 euroa.

Kalliit ovat verhot Lappeenrannassa, mutta itärajan takaa tuleville loma-asukkaille ne käyvät varmasti kaupaksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Piipahdus loma-asumisen rajamailla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mervi Turunenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mervi-turunen/