Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan ketju uhkaa katketa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Millainen oli rakentamisen vuosi 2023? Monelta osin taloudellisesti kurja, mutta kuinka kurja? Entä millainen on tämä vuosi ja seuraava? Näihin kysymyksiin saamme vastauksia juuri näinä päivinä, kun rakennusalan yritykset julkistavat viime vuoden tilinpäätöksensä ja kertovat samalla lähiaikojen näkymistä. Suuntaa näyttävät pörssiyritykset ja muut suuret yhtiöt.

Isoista rakennusyhtiöistä ensimmäisenä tuloksensa kertoi viikko sitten Hartela, joka viime vuonna oli Rakennuslehden Suurimmat-listalla 12. suurin yhtiö – siis kärkijoukkoa. Hartela raportoi liikevaihtonsa tippuneen viime vuonna noin viidenneksen, mutta tulos pysyi edelleen plussalla. Vapaarahoitteisen asuntorakentamisen kysyntä sakkasi, kun korot nousivat, mutta muutoin vuosi oli Hartelalla hallinnassa.

Suomen suurin rakennusyhtiö YIT kertoo tuloslukunsa helmikuun puolivälin tienoilla, mutta se antoi ennakkotietoja jo muutama viikko sitten. Liikevoitto putoaa noin kolmannekseen edellisvuodesta. Syynä on varsinkin korkojen nousu ja siitä aiheutuva sijoituskiinteistöjen käyvän arvon alentuminen. Suurin osa tästä pudotuksesta tulee Helsingin Tripla-kauppakeskuksesta, josta YIT edelleen omistaa osan.

Hartelan ja YIT:n esimerkit osoittavat, että korkojen raju nousu vaikuttaa monella tavalla rakennusyhtiöiden liikevaihtoon ja tulokseen.

Suurissa yhtiöissä toiminta rakentamisen eri osa-alueilla tuo hieman helpotusta matalasuhdanteessa: usein jokin sektori vetää. Jos taas yhtiö on keskittynyt tiukasti asuntorakentamiseen, viime vuoden liikevaihto- ja tuloskehityskin voi olla lähiviikkoina karua luettavaa.

Isoilla yhtiöillä joustoa tuo myös henkilökuntarakenne. Suurimman osan varsinaisesta rakentamisesta tekevät alihankkijat, joiden työpanosta ei nyt tarvita entiseen malliin. Kun ala on voimakkaasti ketjuuntunut, ongelmat valuvat läpi ketjun ja sen varrella monen toimijan ketjulenkki uhkaa katketa, kuten viime kuukausien konkurssiuutiset osoittavat.

Koko alan kannalta on tietysti ensiarvoisen tärkeää, että osaavat rakentajat pysyisivät alalla synkistä ajoista huolimatta.

Kun nousu kuitenkin jossain vaiheessa alkaa, tarvitaan taas koko rakentamisen ja rakentajien ketjua. Jos ketjusta puuttuu lenkkejä, alkaa kova kilpailu tekijöistä – ja se tuo taas yhtiöille omat murheensa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan ketju uhkaa katketa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/