Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusten elinkaari voidaan muuttaa täysin hiilineutraaliksi

Tietoa kirjoittajasta Panu Pasanen, Antti Ruuska, Tuomas Sahi
Pasanen on One Click LCA:n toimitusjohtaja, Ruuska Ylvan kestävän liiketoiminnan johtaja ja Sahi Antilooppi Managementin toimitusjohtaja
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kiinteistö- ja rakennusala on kohtaamassa uuden haasteen, kun energian hiilineutraaliudesta siirrytään rakennusten hiilineutraaliin elinkaareen. Laaja kansainvälinen konsortio, johon kuuluu muun muassa World Green Building Council, julkaisi COP26-kokouksen yhteydessä laajennetun Net Zero Carbon Buildings Commitmentin.

Sitoumuksen allekirjoittavat tavoittelevat hiilineutraalin energiankäytön lisäksi hiilineutraalia rakentamista – siis todellista hiilineutraaliutta. Tavoite on kunnianhimoinen ja vaatii kiinteistösijoittajilta merkittävää kehitystä nykyisiin toimintatapoihin. Me kolme suomalaista toimijaa olimme ensimmäisten joukossa ottamassa haastetta vastaan.

Antiloopille päätös oli selvä: vastuullisuus on kaikkea toimintaamme ohjaava periaate. Uskomme läpinäkyvyyteen ja esittelemme vuosittain toimenpiteet, suunnitelmat ja tunnusluvut GRI-raportointikehikon mukaisesti. Edellytämme myös kumppaneiltamme vastuullista toimintaa.

Strategiamme on suosia jo olemassa olevia kiinteistöjä uudisrakentamisen sijaan ja puhaltaa vanhoihin rakennuksiin uutta elämää. Hyödyntämällä olemassa olevaa voidaan pidentää rakennusten käyttöikää ja parantaa kiinteistökannan energiatehokkuutta. Sijoitamme alueille ja kiinteistöihin, joita julkinen raideliikenne palvelee.

Pyrimme korjausrakentamaan niin, että se kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, ja panostamme uusiokäytettävyyteen kehittämällä uusia tilakonsepteja ja palveluita. Jatkamme myös investointejamme energiansäästöhankkeisiin, otamme käyttöön vastuullista energiantuotantoa ja uusia teknologioita.

One Click LCA mahdollistaa päästövähennykset tarjoamalla työkaluja, tietoa ja koulutusta. Toimintamme perustuu elinkaariarviointien kautta tapahtuviin päästövähennyksiin, joten Net Zero Carbon Buildings Commitment on meille itsestäänselvyys. Rakentamisen päästöjen vähentäminen edellyttää, että koko arvoketjussa eri toimijat ottavat huomioon elinkaaren hiilipäästöt, joten pyrimme auttamaan suunnittelijoita, urakoitsijoita ja kiinteistösijoittajia asettamaan tavoitteita ja varmistamaan, että tavoitteet saavutetaan. Lisäksi olemme sitoutuneet minimoimaan omia päästöjämme ottamalla huomioon elinkaarivaikutukset hankintapäätösten yhteydessä. Esimerkiksi kunnostimme omat toimitilamme vanhaan kiinteistöön materiaalien uusiokäyttöä ja hiilijalanjälkeä optimoiden.

Ylvan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Haluamme omalla toiminnallamme näyttää esimerkkiä ja kannustaa koko rakennusalaa tekemään ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviä päätöksiä. Olemme Ylvassa sitoutuneet jo nyt siihen, että omistamiemme kiinteistöjen käytöstä ei synny hiilidioksidipäästöjä. Seuraava tavoitteemme on nollata rakentamisesta ja rakennusmateriaaleista syntyvät tuotesidonnaiset päästöt.

Tilaajina pystymme vaikuttamaan ennen kaikkea tekemällä mahdollisimman vähähiilisiä hankintoja. Sitoutuminen vähähiilisiin vaihtoehtoihin vaikuttaa suoraan myös koko rakentamisen arvoketjun muutokseen. Nollatasoa emme saavuta yksin, vaan tarvitsemme materiaalituottajilta ja rakennusyhtiöiltä uusia ympäristövastuullisia tuotteita ja ratkaisuja. Siirtymä kohti vihreämpiä rakennusmateriaaleja on mahdollinen ja tarjoaa eturintaman tekijöille myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Meidän nähdäksemme kyse on vain tahdosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusten elinkaari voidaan muuttaa täysin hiilineutraaliksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Panu Pasanen, Antti Ruuska, Tuomas Sahihttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/panu-pasanen-antti-ruuska-tuomas-sahi/