Rakentajan paras kaveri on nollakorko

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Nollakorko, nollakorko ja nollakorko. Kun asuntoalan asiantuntijoita kuuntelee, tärkeimmät kolme pointtia tulevat nopeasti selviksi.

Niin kauan kuin korot ovat nollassa tai miinuksella, asuntorakentamisessa ei mitä todennäköisemmin tapahdu suuria liikahduksia, vaan rakentamisen taso pysyy maltillisesta laskusta huolimatta varsin korkealla tasolla.

Nollakorkoympäristössä maailmassa tulvii rahaa, joka kaipaa tuottoa. Tässä tilanteessa kiinteistösijoittajien miljoonia riittää roimasti Suomeenkin. Kun sijoittajat haluavat ostaa asuntoja ja kokonaisia kohteitakin, rakennusliikkeet niitä rivakasti rakentavat. Uusien asuntojen kuluttajakysyntäkin käy hyvillä kierroksilla, kun lainankorot ovat mitättömät – ja jos pankista ei saa lainaa, taloyhtiölainajärjestelmä auttaa ostajaa.

Matalien korkojen aikana asuntomarkkinoille on tullut uusia toimijoita ja asunnonostajia, joille nollakorot ovat uusi normaali. Mitä todennäköisimmin kyse ei kuitenkaan ole uudesta normaalista vaan ennemminkin vanhasta epänormaalista. Jossakin vaiheessa korot nousevat, ja pelin kuva voi silloin muuttua nopeastikin. Nyt näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa suuria korkoliikkeitä ei kuitenkaan ole nähtävissä. Pikemminkin päinvastoin – nykyinen korkotaso voi jatkua vuosiakin.

Rakentajille tilanne on otollinen, kun asunnot menevät mukavasti kaupaksi ja uusia hankkeita riittää. Jos kaavoitus- ja tonttipolitiikka vain pysyvät perässä, rakentajat pärjäävät hyvin.

Nyt olisikin oiva hetki kehittää esimerkiksi rakentamisen tuloskuntoa, menetelmiä, toimintatapoja ja laatua – ehkä myös yhä herkemmällä korvalla kuunnella, mitä asiakkaat haluavat. Kun korot joskus nousevat, kilpailu kiristyy, ja silloin mitataan taas uusiksi rakentajien osaaminen ja kilpailukyky.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentajan paras kaveri on nollakorko”

Vastaa