Rakentaminen näkyy vahvasti uuden hallituksen ohjelmassa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakentaminen nousee poikkeuksellisen vahvasti esiin uuden hallituksen ohjelmassa. Paino on asuntotuotannossa ja infrahankkeissa.

Yleisten linjausten joukossa on hyvinkin yksityiskohtaisia kannanottoja esimerkiksi painovoimaisesta ilmanvaihdosta tai kuntotarkastajan ammattitaidosta.

Rakentamisen laatu ja terveellisyys korostuvat linjauksissa. Rakentamisen hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset ja terveellinen sisäilma ovat keskeisiä teemoja.

Työnsä jättävän hallituksen politiikkaa leimasi yksityistämisen korostaminen ja into siirtää tehtäviä yritysten hoidettavaksi. Nyt otetaan pitkä askel toiseen suuntaan. Painopisteen muutos näkyy niin infrassa kuin asumisessa.

Hallitusohjelmassa otetaan kantaa esimerkiksi infran ja infrayhtiöiden omistamiseen. Infra pidetään jatkossa valtion omistuksessa ja yhtiöissäkin valtiolla on oltava määräysvalta.

Asuntorakentamisessa tapahtuu painopisteen siirto Ara-rakentamisen suuntaan. Pitkien rajoitusten korkotukituotantoa kasvatetaan merkittävästi ja tuotannon ehtoja parannetaan. Kohtuuhintaisuutta etsitään esimerkiksi osuuskuntamallin kautta.

Infran osalta hallitusohjelmassa on yllättävän vähän konkreettisia rahapäätöksiä, vaikka kunnossapitoon tulikin tuntuva lisärahoitus. Turun ja Tampereen nopeat ratayhteydet ja muut isot hankkeet jäivät jatkovalmisteluun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen näkyy vahvasti uuden hallituksen ohjelmassa”

Jätä kommentti