Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen kannustavuutta on parannettava

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kohtuuhintainenasuminen ja rakentamisen kustannukset ovat kestoaiheita julkisuudessa. Ehdotuksia ratkaisuiksi esitetään harvemmin. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju esitti ajatuksiaan Rakentaminen remonttiin -raportissa, joka julkistettiin kaksi viikkoa sitten.

Kangasharju esittää raportissaan konkreettisia ehdotuksia, joilla asumisen kustannuksia saisi pienenemään. Kangasharjusta raportin kirjoittaminen oli välttämätöntä, sillä Suomessa on Euroopan unionin toiseksi korkeimmat asumisen kustannukset heti Tanskan jälkeen.

Asumisen kustannusten pienentäminen edellyttää huomattavasti lisää rakentamista.

Ongelmaksi Kangasharju näkee sen, että rakentamisen kannustavuus on kehnoa. Rakentaminen on tuottavuudeltaan muita toimialoja heikompi.

Ratkaisuksi tähän Kangasharju esittää, että tonttien saatavuutta ja rakentamisen kannattavuutta on parannettava, jotta alalle saataisiin lisää uusia toimijoita ja sen välittömänä seurauksena kilpailua.

Rakentamisen kannattavuus paranisi uudistamalla kiinteistöveroja, kaavamaksuja ja tonttivuokria. Valtion puolestaan pitäisi tukea kuntia välttämättömän infrastruktuurin kuten teiden ja päiväkotien rakentamisessa.

Kangasharju uskoo, että raportin mukaisilla toimenpiteillä saataisiin lisää tarjontaa sekä omistus- että vuokra-asuntomarkkinoille, mikä alentaisi asumisen kustannuksia. Tämä helpottaisi ihmisten muuttamista myös kasvukeskuksiin, jonne rakentaminen entisestään keskittyisi.

Kangasharjun esitys on yksi uusi avaus kohtuuhintaisten asuntojen ongelmaan. Miten rakentamisen tuottavuutta sen sijaan parannetaan, sitä esityksessä ei huomioida. Se ratkeaa Kangasharjun näkemyksen mukaan kilpailulla.

Rakennusala on etsinyt keinoja parantaa tuottavuutta viime vuodet niinkin yksinkertaisella keinolla kuin vuoropuhelulla ja yhdessä tekemisellä. Tuloksiakin on jo nähtävissä.

Uutta ajattelua ja keskustelun herättämistä ala kaipaa. Aki Kangasharjun raportti oli hyvä avaus.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakentamisen kannustavuutta on parannettava”

  1. Kiinteistöverohaihatus vain paljastaa esittäjänsä typeryyden.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat