Rautaruukin oli pakko tehdä jotain

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ruotsalainen teräsyhtiö SSAB on tehnyt julkisen osakevaihtotarjouksen Rautaruukista. SSAB:n pääomistajasta, ruotsalaisesta Industrivärdenistä tulee uuden yhtiön pääomistaja ja Rautaruukin pääomistaja Solidiumista vähemmistöomistaja.

Syntyvä yritys on Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa toimiva jättiläinen, jonka yhdistelty liikevaihto ylsi vuonna 2012 7,3 miljardiin euroon. Työntekijöitä niillä on yhteensä 17 500. Yhdistymisellä yritykset hakevat synergiaetuja, joiden ne arvioivat olevan vuodessa 150 miljoonaa euroa.

Rautaruukilla on mennyt viime vuosina huonosti. Viime vuoden lokakuussa yhtiö ilmoitti uudesta tehostamisohjelmasta teräsliiketoiminnassaan kilpailukyvyn parantamiseksi. Ohjelman tavoitteena on noin 30 miljoonan euron vuotuinen pysyvä tulosparannus. Rakentamisen projekteissa yhtiö aloitti vuoden 2012 aikana tehostamisohjelman.
Rautaruukin nykytila huomioiden uutinen ei oikeastaan ollut mikään suuri yllätys. Jotain oli pakko tehdä. SSAB-kaupan myötä Rautaruukki saa reilusti lisää lihasta, muun muassa pääsyn Yhdysvaltain markkinoille.

Maailmanlaajuisesti terästeollisuudessa on viime vuosien aikana vallinnut ylikapasiteetti. Varsinkin Euroopassa se on tarkoittanut tiukan taloustilanteen siivittämänä terästuotteiden hinnan laskua ja hyvin vaihtelevaa kysyntää. Raaka-aineiden hinnat ovat pysytelleet korkealla, joten kaikki tämä on näkynyt yritysten, myös Rautaruukin, kannattavuudessa. Lisää yrityskauppoja voi olla luvassa.

Rakentamisen projekteissa Venäjä on pelastanut paljon. Rautaruukki odottaa suuria varsinkin maaseuturakentamiselta ja verkkokaupan kasvulta. Myös Moskovan laajenemisen odotetaan tuovan muun muassa liike- ja toimistorakentamisen tilauksia. Paikallisilla rautaruukkilaisilla tuntuu olevan tekemisen meininki päällä, mikä tuskin on haitaksi.

Rautaruukki julkistaa viime vuoden tilinpäätöksensä 14. helmikuuta. On äärimmäisen kiinnostavaa kuulla, miten vuosi 2013 yrityksellä sujui.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rautaruukin oli pakko tehdä jotain”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi