Kokeile kuukausi maksutta

Tilaajavastuulain uudistamista pohtineen työryhmän esitys on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Elinkeinoelämän keskusliitto on ajanut yritysten valvontataakan keventämistä, kun taas rakennusteollisuus olisi ollut valmis lisäämään yritysten vastuuta valvonnasta.
Raportin mukaan työn tilaajan olisi jatkossa selvitettävä alihankkijoiden ja vuokratyövoimaa käytettäessä tilapäisesti tulleiden sosiaaliturvan määräytyminen. Uutena asiana tilaajan on selvitettävä sopimuskumppanin työntekijöilleen järjestämä työterveyshuolto.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan loppuraportin ehdotukset veisivät osin pohjan talousrikollisuuden torjunnan uskottavuudelta. Lain muutosehdotuksen mukaan esimerkiksi tilaajalla ei olisi urakan aloittamisen jälkeen velvollisuutta valvoa, kuuluvatko lähetetyt työntekijät lähtömaan sosiaaliturvaan. RT:n työmarkkinajohtajan Tapio Karin mukaan alihankkija voisi todistusten näytön jälkeen käytännössä vaihtaa työntekijät uusiin, joiden kuulumista sosiaaliturvan piiriin ei tarvitsisi osoittaa.

EK on ajanut selkeästi yritysten hallinnollisen taakan keventämistä ja haluaisi myös selkeyttää, mitkä asiat harmaan talouden torjunnassa kuuluvat viranomaisille ja mitkä yrityksille. EK kokeekin, että nyt tuodut esitykset keventävät byrokratiaa. Kokonaan toinen asia on, edistävätkö ne harmaan talouden torjuntaa?

Rakennusteollisuus on tehnyt pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä harmaan talouden ja rikollisen toiminnan kitkemiseksi alalta. Tulokset ovat olleet hyviä. Alan mielestä nyt vedetään mattoa alta jämäkältä ja pitkäjänteiseltä talousrikollisuuden torjunnalta. Jos esityksen viesti vilpillistä toimintaa harjoittaville on, että valvonnassa on selviä aukkoja, niin tilanne on nurinkurinen.

Rakennusteollisuuden mukaan ehdotukset helpottaisivat talousrikollisuutta ja harmaata taloutta harjoittavien yritysten toimintaa. Viesti valvonnan helpottamisesta siten, että kepulikonsteilla voi toimia, on täysin väärä tässä taloudellisessa tilanteessa, jossa asiansa hoitavat yritykset joutuvat kilpailemaan urakoista yhä tiukemmin.

Tällaisia viestejä ei nyt tarvita rakennusalalla eikä muillakaan aloilla. Rikolliselle toiminnalle ei saa edes raottaa ovea.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rikolliselle toiminnalle ei saa raottaa ovea”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Veijo Käyhtyhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/veijo-kayhty/