Romahdukset kuriin

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taas on vuosittaisen kattosesongin aika. Tuoreimpana tapauksena lahtelaisen myymälähallin kattoristikoissa havaittiin taipumia, sitä ennen lumi romahdutti sikalan katon Vehmaalla. Maatilarakennuksissa saattaa piillä laajemminkin ongelmia.

Onnettomuustutkintakeskus julkisti viime viikolla selvityksensä Järvenpäässä viime talvena sattuneesta salibandyhallin katon romahduksesta. Onnettomuuden syynä olivat suunnittelussa tehdyt virheet. Kuormia oli aliarvioitu ja kestävyyksiä yliarvioitu. Ongelmaa aiheutui myös siitä, että suunnittelussa oli käytetty rakenteelle huonosti soveltuvaa ristikkoanalogiaa. Lisäksi pilarin ja kattokannattajan välinen liitos oli jäänyt mitoittamatta.

Onnettomuustutkintakeskuksen sivuilla on tutkittua tietoa kymmenestä muusta viime kevättalven onnettomuudesta tai vaaratilanteesta. Tutkijalautakunta toistaa aiemmin annettuja turvallisuussuosituksia ja antaa uusia. Myös muut tutkijalautakunnan huomiot ja ehdotuksen kannattaisi ottaa vakavasti.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan vanhoja rakennuksia tulisi katsastaa systemaattisesti ja säännöllisesti ja pitäisi kehittää ongelmia koskeva tietokanta. Esimerkiksi kevättalven 2010 todennäköisesti yli sadasta sortumasta tai vaaratilanteesta ei ole kerätty tietoja. Tiedottamisessakin on ongelmia. Rakennesuunnitelmien ulkopuolinen tarkastus tulisi myös vaatia kaikkiin sellaisiin uusiin suuriin rakennuksiin, jotka on tarkoitettu suurille henkilömäärille. Suunnittelussa huomioon otettavia kinostuskuormia tulisi myös pohtia uudelleen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Romahdukset kuriin”

Vastaa