Suomen surkuhupaisin rakennushanke

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Olkiluoto 3 on epäilemättä Suomen surkuhupaisin rakennushanke koskaan. Ydinvoimalan rakentaminen alkoi vuonna 2004, ja sen piti olla valmis 2009: se aikaraja tuli ja meni. Viime vuonna TVO arvioi, että voimala olisi valmis aikaisintaan vuonna 2016.

Kauppalehden mukaan Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentaminen on pysähtymässä lähes kokonaan ja samalla sen valmistuminen on jälleen lykkääntymässä. Joidenkin arvioiden mukaan valmistuminen voi venyä jopa vuoteen 2020. Syynä on kiista korvauksista ja keskeneräinen automaatiosuunnittelu. Areva ei ole uusinut työnjohtajien sopimuksia.

Teollisuuden Voima (TVO) ei toistaiseksi anna arviota Olkiluoto 3 -ydinvoimalan valmistumisajasta. Syynä on TVO:n mukaan se, että yhtiö ei ole saanut pyytämäänsä aikataulun päivitystä laitostoimittaja Areva-Siemensiltä.

Sivusta seuraaja ei voi ymmärtää, miten rakennushanke voidaan tyriä noin perusteellisesti. On myönnettävä kyllä, etten ulkopuolisena kaikkia yksityiskohtia tiedäkään. Niitä selvitellään varmasti vielä pitkään ja hartaasti suljettujen ovien takia.

Toivoa sopii kuitenkin, että Fennovoima ja Rosatom ottavat oppia Olkiluoto 3:sta ja välttävät tekemästä samoja virheitä. Olkiluoto 3 jää historian kirjoihin hankkeena, jolle oli tunnusomaista riitaisuus, epäselvyydet työehdoissa ja häränpyllyä heittänyt aikataulu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomen surkuhupaisin rakennushanke”

Vastaa