Suomi tarvitsee lisää näyttäviä ja innostavia rakennuksia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden tulevaisuuden suunnitelmat nytkähtivät eteenpäin muutama viikko sitten, kun asiaa pohtinut selvitysryhmä ehdotti museoiden yhdistämistä ja uudisrakennuksen rakentamista uudelle museokokonaisuudelle. Rakentamisen näkökulmasta hanke on innostava ja kannatettava.

Suomalainen arkkitehtuuri ja design ansaitsevat parhaan mahdollisen esittelypaikan – onhan Suomi juuri näistä kansainvälisestikin tunnettu.

Kaupunkien globaalissa kilpailussa Helsinki tarvitsee kaikki vetovoimatekijät, joilla se pystyy erottautumaan ja rakentamaan kiinnostavaa imagoa. Tämä säteilee hyvinvointia muuallekin Suomeen.

Helsinki kokonaisuutena kiehtoo esimerkiksi matkailijoita, mutta edelleen kaupunki kaipaa yksittäisiä maamerkkejä, jotka vetävät puoleensa. Tässä mielessä esimerkiksi tyrmätty Guggenheim-museohanke olisi tuonut helposti muistettavan valmiin imagohyödyn Helsingille ja Suomelle.

Helsingin uudet kulttuurilaitokset, kuten keskustakirjasto Oodi ja Amos Rex -taidemuseo, ovat jo herättäneet mielenkiintoa ja ovat kiinnostavia askeleita uuden Helsingin rakentamisessa.

Mikäli Suomeen päätetään rakentaa uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo, odotukset ovat kovat. Jo sisältönsä puolesta uudesta rakennuksesta pitää tulla suomalaisen arkkitehtuurin, suunnittelun ja rakentamisen voimannäyte.

Odotuksissa on rakennus, joka jo itsessään on puheenaihe ja houkuttelee esimerkiksi matkailijoita Suomeen.

Kokonaisuutena rakentamisessa tärkeintä on tietysti hyvin toimivan ja laadukkaan arkisen ympäristön tarjoaminen yhteiskunnalle. Kiinnostavat yksittäiset suurhankkeet ovat kuitenkin kehityslaboratorioita suunnittelijoille ja rakentajille. Nämä hankkeet vievät alaa eteenpäin ja myös tarjoavat rakentajille mielenkiintoista tekemistä. Usein työ sisältää vaativaa ongelmanratkaisua, joka innostaa rakentajia huippusuorituksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomi tarvitsee lisää näyttäviä ja innostavia rakennuksia”

Vastaa