Suurimmat-kysely kertoo hienosta rakentamisen vuodesta

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vuosi 2017 jää rakentamisen aikakirjoihin hurjana vuotena. Sen osoittaa osaltaan Rakennuslehden perinteinen Suurimmat-kysely, jonka julkaisimme printtilehdessä keskiviikkona 9.5. Olemme koonneet selvitykseen yli 300 rakennusalan yrityksen tulostiedot viime vuodelta ja analysoineet, mitä rakentamisen päätoimialoilla tapahtui.

Viime vuodesta nousee ainakin kolme kehityskulkua. Ensinnäkin viime vuosi oli monella mittarilla rakentajille erinomainen. Vaikka pitkän nousun jälkeen pelättiin jo notkahtamista, Suomessa rakennettiin edelleen kovaa tahtia. Ja varsinkin asuntoja kasvukeskuksiin. Tämä näkyi koko rakentamisen ketjussa.

Toinen huomio liittyy yritysten tuloskuntoon. Vaikka takana on kovan kasvun vuosia ja liikevaihdot ovat kasvaneet jopa uskomatonta tahtia, yritysten tulokset eivät ole mitenkään loisteliaita – monin osin pikemminkin päinvastoin. Samaa tarinaa kertovat tämän vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tulostiedot rakennusalan pörssiyhtiöiltä. Isoilta yhtiöiltä on nähty yllättäviä tuloskyykkäyksiä.

Kolmanneksi viime vuosi jää mieliin rakennemuutoksesta. YIT ja Lemminkäinen ilmoittivat viime kesänä yhdistymisestä, mikä synnytti tämän vuoden alussa kokoluokassaan ennennäkemättömän suuren suomalaisen rakennusalan yhtiön. Viime vuosi vahvisti edelleen myös keskisuurten yhtiöiden nousua – monet yhtiöt ovat osanneet brändätä toimintansa ja löytää hienon kasvupolun.

Kuten Suurimmat-kyselymme liikevaihto- ja tulostiedot kertovat, monen vuoden kasvuputki ei välttämättä ole antanut monellekaan yhtiölle eväitä hallita alan voimakasta syklisyyttä. Kun hiljaisempi aika koittaa, monella yhtiöllä on edessään samat ongelmat kuin aina laskusuhdanteessa.

Juuri tällä hetkellä rakennusalalla edetään enemmän vedenjakajalla kuin moneen vuoteen. Rakentamisen kasvun hidastuminen näyttää olevan aiempaa lähempänä. Positiivista oli, että pitkittynyt työehtosopimuskähinä ratkesi tällä viikolla ennen työsulkuun päätymistä. Se ei siis ole esteenä rakentamisen vauhdille. Saattaa kuitenkin olla, että nyt sovitut palkankorotukset lankeavat maksettaviksi hiljenevien markkinoiden ajalle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suurimmat-kysely kertoo hienosta rakentamisen vuodesta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi