Syksyllä kaikki on toisin – ehkä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Lähes puolitoista vuotta kestänyt poikkeusaika näyttäisi päättyvän syksyn koittaessa. Koronatartunnat on saatu rokotusten ja kausivaihtelun ansiosta pitkälti kuriin, ja normaalielämä alkaa hiljalleen koittaa. Luvassa on monella tavalla kiinnostavia kuukausia.

Kaikissa yrityksissä ja työpaikoilla pohditaan parhaillaan, miten koronan jälkeistä aikaa eletään. On päätettävä, mitä korona-ajan pakkoetätyökäytännöistä siirtyy uuteen työelämään. Esimerkiksi Rakennuslehden lukijapaneelin kyselyt osoittavat, että rakennusalallakin työntekijät toivovat etätyön jäävän osaksi tulevaisuuden työelämää.

Ongelmatonta etätyö ei ole. Monilla työpaikoilla on havaittu tehokkuuden ainakin hetkellisesti nousseen, mutta samalla yhteisöllisyyden ja kontaktien katoaminen ovat turruttaneet ja vähentäneet esimerkiksi uuden ideointia.

Työnantajat ovat havainneet myös osan työntekijöistä ikään kuin kadonneen omaan kuplaansa, ja nyt kaikki halutaan pikaisesti vetää taas mukaan yhteiseen tekemiseen. Rakennustyömailla taas osittainen etätyöskentely ja esimerkiksi työmailla käyntien vähentyminen on köyhdyttänyt työmaiden arkea.

Voikin aavistaa, että etä- ja läsnätyön yhteensovittaminen vaatii vielä paljon työtä sekä työnantajien ja työntekijöiden hyvää yhteistoimintaa. Rakennusalalla kannattaa nyt jakaa hyviä käytäntöjä mahdollisimman avoimesti.

Sujuvaa arkea tarvitaan, sillä koronan jälkeinen syksy saattaa työpaikoille paluun lisäksi olla muutoinkin monella tapaa mielenkiintoinen ja kiivas.

Rakentaminen käy jo nyt hyvillä kierroksilla, ja maailmanlaajuinen koronaelvytys on puolestaan nostanut pikavauhtia roimasti raaka-aineiden hintoja. Loppuvuonna rakentamisbuumi voi yhä yltyä ja samaan aikaan kilpailu tekijöistä ja tarpeista helposti ylikuumentaa markkinoita.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Syksyllä kaikki on toisin – ehkä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat