Synkkenevä suhdanne näkyy asuntoarvioissa

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Ympäristöministeriön ja valtiovarainministeriön budjettiehdotuksissa on hämmästyttävän iso näkemys-ero siitä, miten paljon Suomessa aloitetaan asuntotyömaita tänä ja erityisesti ensi vuonna. YM:n ensi vuoden aloitusarvio on 34 000 asuntoa, VM:n 29 000 asuntoa. Tämän vuoden osaltakin ympäristöministeriön aloitusarvio (32 000 asuntoa) on rahaministeriön arviota (30 000 asuntoa) optimistisempi.

Erilaisten näkemysten taustalla on se, että valtiovarainministeriöllä on tuoreemmat ja siten synkemmät suhdannetiedot kuin ympäristöministeriöllä. YM:n budjettiehdotus perustuu alkukesän tilanteeseen, kun taas VM:n elokuun loppupuolella julkistama budjettiesitys on pyritty tekemään mahdollisimman tuoreilla suhdannetiedoilla. Rakennusteollisuus RT:kin pudotti elokuussa lievästi asuntoaloitusarviotaan. Sen mukaan ensi vuonna käynnistyvät 30 000 asunnon rakennustyöt.

Osaltaan ministeriöiden näkemyseroja selittää se, että ympäristöministeriön 9 000 asunnon ara-tuotannon aloitusarvio on 2 000 asuntoa suurempi kuin VM:n lukema. Kumpikin arvio on tosin tämän hetken tiedon valossa turhan optimistinen, sillä lukemat sisältävät 2 000 asunnon välimallin tuotannon. Välimallin ainut tukielementti korkotuen riisumisen jälkeen on valtion takaus, joten tuote ei ole kiinnostanut rakennuttajia. Tänä vuonna on aloitettu vain joitakin kymmeniä tällaisia välimallin asuntoja, eikä ole perusteita odottaa tilanteen muuttuvan oleellisesti ensi vuonna. Varsinaisessa budjettiriihessä YM ja VM kiista koskee 200 miljoonan euron tuotantovaltuutta.

Hallitusohjelmassa todetaan, että aiesopimuksiin osallistuvien kuntien kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa voidaan edistää käynnistysavustuksella. Nyt avustus on käytössä Helsingin seudulla, ja sekin loppuu vuodenvaihteessa. Budjettiehdotusten perusteella ensi vuonna ei myönnetä käynnistysavustusta sen enempää Helsingissä kuin muissakaan kasvukeskuksissa, sillä ympäristöministeriö ei edes ehdota käynnistysavustusta ensi vuodelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Synkkenevä suhdanne näkyy asuntoarvioissa”

Vastaa