Talvi ei ole ohi

Tietoa kirjoittajasta Merja Mannila
Tuottaja, työelämä, koulutus ja tuoteteollisuus
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Tämä vuosi ei ole ainakaan pääkaupunkiseudulla ollut yhtä luminen kuin pari edellistä, mikä on ollut varmasti helpotus taloyhtiöille. Lunta ei ole kasaantunut yhtä isoja määriä katoille kuin aiemmin. Lumenpudotusyritysten kysyntäkään ei ole varmasti ollut aivan huipussaan.

Tänä talvena ei ole sattunut onnettomuuksia, joissa lunta olisi pudonnut katolta kohtalokkain seurauksin. Yksi syy siihen voi olla se, että taloyhtiöissä on otettu oppia viime vuosien kuolemantapauksista. Ensimmäiset lumenpudottajat näkyivät Helsingin Kalliossa jo marraskuussa.

Ehkä enää ei luoteta niin paljon onneen kuin ennen. Taloyhtiöissä myös ehkä tarkkaillaan katon lumikuormaa tarkemmin kuin aikaisemmin ja puututaan siihen jo varhain. Ennen kuin se vakava onnettomuus pääsee sattumaan.

Toivoa sopii. Minulla on karvaita kokemuksia siitä, millaisia seurauksia huolimattomalla taloyhtiön hoidolla voi olla. Kun kävelin kadulla, jäämötikkä pamahti äänekkäästi rikki takanani. Välimatkaa oli ehkä puoli metriä. Muutaman askeleen otettuani toinen iskeytyi katuun aivan edessäni. Minkäänlaisia puomeja tai eristysnauhoja paikalla ei ollut.

Sydän pomppasi kurkkuun, kun tajusin, kuinka lähellä vakava loukkaantuminen tai jopa hengenlähtö oli. Säikähdin sen verran, etten edes tajunnut ottaa selville talon isännöitsijää ja ilmoittaa hänelle asiasta. Se harmittaa vieläkin, mutta halusin vain poistua nopeasti paikalta.

Turvallisuudentunteeseen ei kannata taloyhtiöissä tuudittautua. Kannattaa muistaa, että taloyhtiöt ja kiinteistönomistajat ovat vastuussa katolta putoavan lumen aiheuttamista henkilöstövahingoista. Katot ja räystäät on syytä pitää puhtaana ja vaaranpaikat merkitä puomein.

Talvi ei ole vielä ohi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talvi ei ole ohi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi