Kokeile kuukausi maksutta

Tasainen sähkönsaanti on osa perusturvaa

Tietoa kirjoittajasta Jani Vahvanen
Toimitusjohtaja, Schneider Electric Finland oy
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Olemme jatkuvasti entistä riippuvaisempia sähkönsaannista ja tietojärjestelmistä. Haluamme varmistaa, että sairaalan sydänkoneen virta ei pätki, huvipuiston karusellit pyörivät turvallisesti, hissit kulkevat, tärkeä infra toimii ja tietoverkot pysyvät ylhäällä. Yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisten rakennusten ohella kotioloissakin arvostamme kylmänä pysyvää jääkaappia, kuumentuvaa hellaa, toimivaa verkkoa ja yön aikana latautunutta sähköautoa. Tärkeänä osana arkista huoltovarmuutta ovat muun muassa vähittäiskauppa ja alkutuotanto, joiden toimintamahdollisuudet ovat riippuvaisia katkeamattomasta sähkönsaannista.

Olemme keränneet kokemusta sähkön käytöstä jo useamman sata vuotta, aina siitä lähtien kun Alessandro Volta keksi vuonna 1800 sähköparin. Voisi siis olettaa, että sähkönkäyttö kaikkine ulottuvuuksineen olisi meille helppoa, sujuvaa ja turvallista.

Sähköistymisen ja digitalisaation eteneminen tuo meille kuitenkin täysin uudenlaisia tilanteita ja potentiaalisia stressitekijöitä. Kiinteistöjen omistajilta odotetaan osallistumista vihreään siirtymään ja puhtaaseen energiaan, ja tämä uusiutuminen toteutetaan sähköllä. Sitä mukaa kun olemme jatkuvasti vähemmän riippuvaisia öljystä, olemme entistä riippuvaisempia tasaisesta sähkövirrasta.

Tänäkin vuonna olemme saaneet lukea uutisia sähkökatkojen aiheuttamista merkittävistä ongelmista ja turvallisuusriskeistä. Haasteisiin tulisi jatkossa varautua entistä paremmin, sillä turvattu sähkönsaanti on osa perusturvallisuuttamme. Perusturvallisuuden lisäksi katkeamaton sähkön saatavuus vaikuttaa suoraan monen organisaation tulokseen, toiminnan sujuvuuteen, tuotannon tehokkuuteen ja lopulta myös maineeseen.

Sähkön saannin jatkuvuutta voidaan turvata automaation avulla. Automatisoidut varavoimajärjestelmät huolehtivat siitä, että varavoima kytkeytyy päälle ajoissa ja automaattisesti – myös silloin, kun kukaan ei ole paikalla. Tämä korostuu sairaaloissa, pelastuslaitoksilla, tietoliikenneverkoissa ja ennen kaikkea sähkönjakelun infrastruktuurissa.

Erilaiset varavoimaratkaisut ovat myös henkilöturvallisuuden takeena kodeissa ja julkisissa tiloissa. Valaistus toimii, hissit ja tietojärjestelmät toimivat ja muut sähköllä toimivat turva- ja hälytysjärjestelmät pysyvät päällä. Mahdollisissa kriisitilanteissa turvattu sähkönsaanti on myös pelastus- ja turvatoimien mahdollistaja.

Tapoja varautua on useita erilaisia, kuten varavoimalaitteita, UPS-ratkaisuja tai energian varastointia. Varautumistavalla voidaan vaikuttaa käytetyn ratkaisun hyötysuhteeseen koko kiinteistön osalta.

Yhä useammalla kuluttajalla ja kaupallisella toimijalla on myös mahdollisuus ryhtyä tuottamaan sähköä itse esimerkiksi aurinkopaneeleilla, jolloin sähköntuotantoa saadaan hajautettua. Joustavammin toimiva sähköverkko on tehokkaampi ja kestää häiriötilanteita paremmin, mikä turvaa koko yhteiskunnan sähkönsaannin.

Sähköturvallisuus on olennainen osa yhteiskunnan toimivuutta ja kokonaisturvallisuutta. Sähkö on hyödyn, huvin ja maineen takana. Tasaisen sähkönsaannin varmistaminen on investointi tehokkuuteen, toimivuuteen ja turvallisuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tasainen sähkönsaanti on osa perusturvaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Jani Vahvanenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/jani-vahvanen/