Kokeile kuukausi maksutta

Tuhansia uusia uteliaita omistajia

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime vuoden vilkas pörssilistautumisbuumi toi tuhansia uusia omistajia kiinteistö- ja rakennusalan yhtiöille. Omistustietoja tilastoivan Euroclear Finlandin mukaan viime vuonna listautuneista yrityksistä esimerkiksi infrayhtiö Kreatella oli vuodenvaihteessa hieman yli 11 000 omistajaa.

Suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowisen omistajamäärä on yli 6 000, saman alan Solwersin noin 2 300 ja kiinteistösijoitusyhtiö Toivo Groupin 2 000. Aivan vuoden lopulla pörssissä aloittaneen, sementin korvaajaa kehittävän Betolarin omistajakuntaan kuului vuodenvaihteessa lähes 4 000 sijoittajaa.

Vanhoista kiinteistö- ja rakennusalan pörssiyhtiöistä esimerkiksi rakennusliike YIT:llä on yli 45 000 omistajaa ja Kojamolla lähes 12 000 omistajaa.

Viime vuoden jälkeen kiinteistö- ja rakennusalaa seuraa omistustensa kautta siis kymmeniätuhansia pien- ja suursijoittajia Suomesta ja ulkomailta. Ala on tarkemmassa syynissä kuin koskaan.

Todennäköisesti tämä tekee hyvää niin yksittäisille yhtiöille kuin koko alalle. Hyvät ja huonot uutiset arvotetaan pörssissä kurssien nousuilla ja laskuilla, kun tuhannet omistajat seuraavat omistamiensa yhtiöiden liikkeitä. Pörssisääntöjen vaatima läpinäkyvyys ja määrämuotoisuus kehittävät ja tuovat tasalaatuisuutta toimintaan. Samalla myös yhtiöiden työntekijöille avautuu varsin tarkka kuva yhtiöstä ja myös sen maineesta, kun esimerkiksi analyytikot arvottavat yhtiöiden tilaa.

Juuri näinä päivinä sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita yhtiöistä, kun ne julkistavat viime vuoden tuloksiaan. Ja menneen lisäksi omistajat seuraavat varsinkin tulevaisuuden näkymiä eli miltä näyttää koronan jälkeinen maailma kiinteistö- ja rakennusalalla ja mitkä yhtiöt ovat pystyneet esimerkiksi karistamaan vanhoja ongelmiaan ja mitkä odottavat myönteistä vuotta. Yhtiöiden kautta muodostuu myös yleisemmin kuva rakentamisesta.

Rakennusalan pörssiyhtiöistä ensimmäisenä ehätti lukunsa kertomaan Kreate viime viikolla. Tulos oli odotettua parempi ja näkymätkin positiiviset. Osakkeen hinta pomppasi 7,3 prosenttia. Hyvä alku vuodelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuhansia uusia uteliaita omistajia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat