Kokeile kuukausi maksutta

Tulevaisuuden innovaatiot rakennetaan yhdessä

Tietoa kirjoittajasta Mikael Långström
Hallituksen puheenjohtaja, PropTech Finland, digipäällikkö, Rakli
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Uusia innovaatioita tarjoavien yrityksien lukumäärä on jatkanut kasvuaan kansallisesti ja kansainvälisesti kiinteistö- ja rakentamisalalla. Suomalaiset yritykset noteerataan maailmalla aiempaa paremmin ja kansainväliset sijoittajat kilpailevat keskenään pohjoismaalaisten kasvuyritysten huomiosta. Menestyksemme takana on erinomainen tekninen osaamisemme ja tulevaisuudessa menestymme myös lisääntyneen yhdessä tekemisen kulttuurin kehittyessä.

Kasvuyritykset ovat viime vuosina muuttaneet toimialan käytäntöjä taulukkolaskentaohjelmistoista varsinaisiin työn tuottavuutta edistäviin ohjelmistopalveluihin. Näiden tuotteiden ja palveluiden kehittäminen yhdessä alan toimijoiden kanssa on ollut haasteellista, mutta suunta on nyt oikea.

Erilaisten toimijoiden utelias ja avoin innovoiminen yhdessä on toimialan uudistumisen kannalta elintärkeää. Rakennusliikkeet ovat tehostaneet tuotantoaan ottamalla oppia laivanrakentamisesta sekä soveltaneet ohjelmistoliiketoiminnasta tuttuja kompleksisten projektien hallintakäytäntöjä rakennusprojekteissa. Lisäksi vakiintuneet yritykset ovat luoneet digiryhmiä ja ekosysteemejä, joissa uudet innovaatiot ja pienemmät yritykset ovat aktiivisesti mukana.

Erityisen hedelmällisiä ovat yhteistyömallit, joissa pyritään ratkaisemaan rakentamisen arvoketjujen välillä tapahtuvia tietokatkoksia. Väitän, että olemme juuri sopivan kokoinen markkina ratkaisemaan näitä ongelmakohtia. Esimerkiksi tuotetietojen siirtyminen rakennusliikkeeltä tilaajalle helposti jatkohyödynnettävässä muodossa mahdollistaisi älykkäämpään kiinteistön ylläpitoon liittyvien ohjelmistojen kehittymisen relevanteiksi työkaluiksi.

Edellisten yhteistyömallien lisäksi uusia kiinteistö- ja rakentamisalan teknologioihin, eli PropTechiin, keskittyneitä paikallisia klustereita on perusteilla. Vakiintuneet organisaatiot haluavat tarjota rahoitusta ja yhteistyötä kasvuyrityksille erilaisten Corporate Venturing -ohjelmien ja innovaatioprosessien kautta. Meillä on siis kaikki mahdollisuudet rakentaa seuraava suomalainen vientituote alan innovaatioista.

Pirstaloitunut PropTech-markkina tarjoaa oivan pelikentän digitalisoida toimialaa pienillä panostuksilla eli kokeiluilla. Tässä vaiheessa kannattaa olla mukana, sillä se asettaa suunnan vakiintuneiden yritysten valmiuksille digitalisoida omaa liiketoimintaansa, kun markkina alkaa konsolidoitumaan. Näistä kokonaisvaltaisemmista ratkaisuista voi kasvaa paljon puhuttu kotimainen alan yksisarvinen.

Yksisarvisen eli miljardin euron arvoisen yrityksen rakentaminen vaatii paljon onnea ja oikeita kontakteja. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan keksiä uudestaan ja kannattaa lukea ainakin Katerran ja WeWorkin tarinoista oppeja sudenkuoppiin. Ole utelias ja ajaudu mieluummin sellaisiin pöytiin, joissa asioista ajatellaan eri tavalla kuin mihin olet tottunut.

Miten tehdä innovaatioita omassa yrityksessä:

1. Ole mukana kehittämässä toimintaa yhdessä isojen ja pienten yritysten kanssa (Valitse itsellesi sopivat yhteisöt. Myös kansainväliset).

2. Määritä itsellesi missä haluat olla mukana ja mitkä asiat ovat strategiasi ulkopuolella. (Älä tuhlaa omaasi ja muiden aikaa).

3. Kopioi muilta toimialoilta parhaat käytännöt, jotka voivat toimia myös omassa liiketoiminnassasi (Kaikkea ei tarvitse keksiä itse).

4. Luo yrityksesi näköinen prosessi innovaatioiden johtamiseen ja älä lannistu ensimmäisistä epäonnistumisista (Ilman prosessia hyvät ideat jäävät ideatasolle).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tulevaisuuden innovaatiot rakennetaan yhdessä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Mikael Långströmhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/mikael-langstrom/