Kokeile kuukausi maksutta

Tulossa tiukka talvi taloyhtiöille

Tietoa kirjoittajasta Anne Korhonen
Toimituspäällikkö, anne.korhonen@sanoma.com, Twitter: @KorhonenAnne
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Taloyhtiöiden talous alkaa kiristyä jo nyt ennen kuin kriisitalvi ja lämmityskausi ovat vielä edes alkaneet. Energianhintojen nousu nostaa reippaasti asumismenoja, ja samaan aikaan korkojen tarkistus nostaa monen taloyhtiöasukkaan kuukausittaisia lainakuluja. Korkojen nousu vaikuttaa myös taloyhtiön lainoihin.

Energiaremontteja tehdään taloyhtiöissä nyt kiivaasti, ja niihin pankit antavat edelleen hyvin rahoitusta. Sen sijaan uutena ilmiönä on se, että taloyhtiöissä kysellään jo hoitolainoja, kun hoitovastikkeet eivät enää riitä taloyhtiön menoihin. Tämä käy ilmi Rakennuslehden ja Helsingin Sanomien pankeille tekemästä rahoituskyselystä.

Danske Bankin johtaja Ville Roihu sanoo Rakennuslehden haastattelussa, että taloyhtiöillä pitäisi olla nyt jemmassa puskuria. Hänen mukaansa taloyhtiöiden kannattaisi varautua keräämään kahden tai jopa kolmen kuukauden vastike, jotta taloyhtiöissä olisi maksuvalmiutta yllättäviin kuluihin.

Ongelmia syntyy, jos yhtiökokous ei ole antanut taloyhtiön hallitukselle oikeutta ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen.

Ylimääräisen kokouksen koolle kutsumiseen menee herkästi useampi kuukausi aikaa. Ylimääräisen vastikkeen voi aina palauttaa, jos se on kerätty ”turhaan”, tai yhden kuukauden vastikkeen voi jättää perimättä.

Epävarmuus ja vallitseva tilanne jakavat taloyhtiöitä menestyjiin ja pyristelijöihin. Ne taloyhtiöt, jotka ovat hoitaneet taloutensa asiallisesti, pitäneet kiinteistöstään huolta ja jotka sijaitsevat hyvillä paikoilla kasvukeskuksissa, pärjäävät. Tällaisten taloyhtiöiden on helpompaa saada hankkeisiinsa lainarahaa – hyvillä ehdoilla.

Toista on taloyhtiöissä, joiden talous on jo tässä kohtaa kuralla. Näille taloyhtiöille on ominaista, että ne ovat pieniä, riitaisia ja huonosti hoidettuja. Pahimmillaan ne sijaitsevat vielä muuttotappiokunnissa. Asuntoa ei saa myydyksi eikä vuokralaistakaan löydy helposti.

Todellisuus voi ensi keväänä olla hyvinkin karu, kun kokoonnutaan yhtiökokouksiin sopimaan yhteisistä asioista. Jos taloyhtiöissä ajaudutaan vaikeuksiin, lopulta kaikki osakkaat ovat ahdingosta vastuussa omalla kukkarollaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tulossa tiukka talvi taloyhtiöille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat