Kokeile kuukausi maksutta

Kun lueskelee hallituksen esitystä maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta, valtaa mielen epäusko siitä, miten se on päässyt valiokuntakäsittelyyn. Mikäli esitys menee sellaisenaan läpi, pyyhkäistään vuodenvaihteessa 1.1.2014 kaikilta opisto- ja alemman korkeakoulututkinnon saaneilta erittäin vaativien hankkeiden AA-pätevyydet pois ilman siirtymäaikoja. Esitystä laadittaessa on unohdettu kokonaan nykyisen tutkintojärjestelmän perusperiaatteet, vaihtoehtoiset oppimispolut ylemmän korkeakoulututkinnon tason saavuttamiseen, lisäkoulutuksella ja tutkinnoilla pätevöittäminen sekä opinnäytetöiden perusteella pätevöityminen ylemmälle tutkintoasteelle.

Lakiesityksen kohdassa 120 e § Suunnittelijoiden kelpoisuusvaatimukset  todetaan, että ”erittäin vaativassa suunnittelutehtävässä edellytettäisiin soveltuvaa rakentamisen tai tekniikan alalla suoritettua ylempää korkeakoulututkintoa”. Samoin todetaan että ”esimerkiksi yliopistossa suoritettu arkkitehdin tutkinto sekä rakentamisen ja tekniikan alalla suoritettu diplomi-insinöörin tutkinto ovat soveltuvia ylempiä korkeakoulututkintoja”. Esityksessä kuitenkin viisaasti todetaan myös: ”Suoriutuakseen näistä poikkeuksellisista tehtävistä suunnittelijan olisi osoitettava suunnittelualansa teoreettisten perusteiden erittäin hyvää hallintaa tai erittäin vaativien toiminnallisten ja teknisten ratkaisujen hallintaa.”

Esityksen kohdassa 120 f § Suunnittelijan kelpoisuuden arviointi todetaan kelpoisuuden arvioinnista: ”Kelpoisuuden arvioinnissa rakennusvalvontaviranomainen soveltaisi suunnittelutehtävän vaativuuden osalta 120 d §:ää ja arvioisi 120 e §:ää soveltaen, täyttävätkö ilmoitetut tiedot suunnittelijan koulutuksesta ja kokemuksesta kyseisen suunnittelutehtävän mukaiset kelpoisuusvaatimukset”. Pieni myönnytys Fisen nykyistä järjestelmää kohtaan on kirjattu muotoon: ”Suunnittelijan kelpoisuutta arvioitaessa voidaan myös ottaa huomioon asianomaista suunnittelualaa koskevan pätevyydentoteamisyhteisön antama todistus.”

Esityksen mukaan pätevyyden AA-luokkaan saisi pelkän ylemmän korkeakoulututkinnon ja kuuden vuoden työkokemuksen perusteella, mikä on vähäisempi vaatimus kuin tämänhetkinen AA-pätevyyden vaatimus. Lakiesitys unohtaa sen, että tosiasiallisesti nykyisen Fisen pätevöittämisjärjestelmän piirissä olevat opisto- ja alemman korkeakoulututkinnon omaavat ovat joutuneet lisäkoulutuksella ja näytöillä hankkimaan ylempää korkeakoulututkintoa vastaavan osaamistason saadakseen AA-vaativuustason luokituksen. Tällaisella lakimuutoksella voitaisiin heittää järjestöjen yhteisellä ponnistuksella aikaansaatu pätevyydentoteamisjärjestelmä romukoppaan. Samoin yksityisten ihmisten perusoikeuksia poljettaisiin ja työnantajien uhraukset henkilöstönsä kehittämiseen valuisivat hukkaan.

En voi olla nostamatta esiin muutamaa esimerkkiä nykyisen järjestelmän kautta pätevöityneiden ihmisten saavutuksista: Olkiluodon ydinvoimalan 3 vaiheen reaktorisaarekkeen rakennesuunnittelusta sekä yliopiston Kaisa-kirjaston rakennesuunnitteluista ovat vastanneet opistotasoiset AA-pätevyyden omaavat rakennusinsinöörit. Nämä huippukohteet kestävät kaikenlaisen arvioinnin erittäin vaativina kohteina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työssä pätevöitymiseltä viedään pohja pois”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Ahti Rantonenhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/ahti-rantonen/