Kokeile kuukausi maksutta

Uhka on uhka mutta myös mahdollisuus

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Talousennustajat odottavat Suomen talouteen lievää taantumaa lähikuukausina, ja ensi vuonna bruttokansantuote kasvaa kituliaasti, jos ollenkaan. Syynä ovat jo tutuksi tulleet ongelmat: sota, inflaatio, energiakriisi ja niiden tuoma epävarmuus niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

Rakentaminen on toistaiseksi pysynyt hyvällä tasolla vanhan työkannan kirittämänä, mutta selvä käänne varsinkin asuntokysynnässä ja sitä kautta asuntorakentamisessa on todennäköisesti juuri nyt käynnissä.

Huonon kuuloisia uutisia on siis ilma sakeana, ja niin on varmasti lähikuukausinakin.

Talvesta näyttäisi tulevan vaikea monellakin tavalla niin kuluttajille kuin yrityksillekin ja sitä kautta koko kansantaloudelle.

Kun huonot uutiset painottuvat, tuntuu helposti, että esimerkiksi rakentaminen pysähtyy kuin seinään. Näinhän ei tietenkään ole, vaan työtä tehdään edelleen paljon ja rakentamisen taso on hyvien vuosien jälkeen yhä korkealla. Ensi vuoden jälkeen näkymät ovat taas paremmat – eli nyt näyttäisi olevan käynnissä häiriö, jonka syvyyttä ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta talouden perusnäkymät eivät ennakoi romahdusta.

Rakennusala on viime vuosina pystynyt mukautumaan ongelmiin ja selviytymään hyvin ympäröivän maailman häiriöistä, kuten monivaiheisesta koronapandemiasta ja rakennusmateriaalien ennennäkemättömästä pulasta ja hintojen noususta.

Jälkiä jättämättä nykyisestä kriisitilanteesta ei kuitenkaan päästä. Viime viikkojen pikaiset muutokset yritysten johdossa kertovat osaltaan, että suhdannekehityksessä eletään uutta vaihetta. Nyt punnitaan, missä kunnossa yritykset ovat ja miten ne ottavat muutokset haltuunsa. Myös alueiden väliset erot korostuvat.

Rakennusalalla edetään hankkeesta toiseen, ja jos hankkeita ei ole, puskurit ovat yleensä vähäisiä. Kuten yleensäkin murrosaikana, vahvat selviytyvät ja vahvistuvat entisestään kriisin jälkeen. Toisille pitkä talvi vähäisillä töitä saattaa olla kohtalokas.

Uhka on siis tälläkin kertaa sekä todellinen uhka että myös mahdollisuus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uhka on uhka mutta myös mahdollisuus”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat