Uusi hallitus tarvitsee toimivaa infraa

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Rakennusalan näkökulmasta hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyspatteristo puolueille herätti joitakin positiivisia odotuksia. Ryhmät joutuivat ottamaan kantaa muun muassa kysymykseen, miten ne varmistaisivat liikenneinfrastruktuurin ylläpitämisen sekä kehittämisen ja millä mallilla hankkeiden rahoitusta edistettäisiin.

Oleellisia kysymyksiä, ja vastaukset niihin tulevat kertomaan osaltaan, miten infrarakentajien suhdanteet lähivuosina kehittyvät. Kaiken järjen mukaan Suomi tarvitsee rivakoita investointeja väylien korjaamiseen ja uusien rakentamiseen. Monet muut hallitusneuvotteluissakin läpi käytävät teemat tarvitsevat onnistuakseen toimivaa väylästöä.

Vielä ei ole tietoa, miten infra-asiat lopulta näkyvät heikkenevän suhdanteen aikana tehtävässä hallitusohjelmassa. Lista välttämättömistä toimista on selkeä.

Ensinnäkin Suomeen kaivataan yli hallituskausien ulottuvaa 12-vuotista infrainvestointien ohjelmaa. Valtion vuosittaiset hankkeet voivat vaihdella sadoilla miljoonilla euroilla hallituskausien mukana. Kiihdyttävä ja jarruttava investointipolitiikka ei ole missään mielessä järkevää rahoittajien, toteuttajien eikä käyttäjien näkökulmasta.

Toiseksi: olemassa olevia väyliä pitää korjata ja kehittää sellaista vauhtia, että jättimäistä korjausvelkaa pystytään kuromaan umpeen. Nyt niin ei tapahdu.

Kolmanneksi tarvitaan rohkeita uusia investointeja, kuten tunnin junia, jotta uutta kasvua pystytään tukemaan.

Tämä kaikki tarvitsee myös uusia rahoitus- ja toteutusmalleja.

Toivoa sopii, että infran ja muutkin rakentamisen kysymykset nousevat kunnolla hallitusohjelmaan. Neljä vuotta on pitkä aika odottaa seuraavaa hallitusohjelmaa – varsinkin, kun hankkeiden toteutukset kestävät vuosia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi hallitus tarvitsee toimivaa infraa”

Vastaa