Kokeile kuukausi maksutta

Uusi hallitus tuo rakentajille työtä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tuore ohjelma vaikuttaa rakennusalan näkökulmasta myönteiseltä. Työtä on luvassa rutkasti ainakin infrayhtiöille, jos hallituksen tavoitteet liikennehankkeista toteutuvat.

Hallitusohjelman lähes kolmen miljardin euron liikenneinvestointiohjelma sisältää väyläverkoston kehittämistä ja korjausvelan kasvun torjuntaa. Myös varsinkin raideliikenteen parantamiseen on hallitukselta luvassa rahaa, ja esimerkiksi Turun tunnin juna -hanke käynnistetään ja lentoradan suunnittelussa edetään. Myös kaupunkialueiden kehittämisessä tärkeät maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset saavat jatkoa ja valtion rahoitusta.

Kokonaisuudessaan neljään miljardiin nouseva määräaikainen investointiohjelma rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä. Todennäköistä on, että myyntikohteista ja ajankohdista vielä väännetään tiukasti, mutta toisaalta erillisrahoitus takaa hankkeiden toteutuksen paremmin kuin valtion velkapotin kerryttäminen entisestään.

Asumisen tukemiseen uusi hallitus aikoo tehdä suuria muutoksia. Viime vuosina paisunutta asumistukea tiukennetaan ja myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran roolia, asemaa ja tehtäviä selvitetään. Käytännössä hallituksen linjaukset tarkoittavat todennäköisesti Aran toiminnan supistamista ja tuetun asuntorakentamisen vähentämistä.

Uusi hallitus haluaa siis edistää markkinaehtoista asuntorakentamista. Kyse ei varmastikaan ole tämän hetken asuntorakentamisen ahdingon helpottamisesta, vaan ennemminkin aatteellisesta linjauksesta, jossa halutaan kahlita yhteiskunnan menoja ja antaa markkinoiden hoitaa yhä enemmän asuntotuotantoa.

Kotitalousvähennyksen tilapäistä korotusta jatketaan ensi vuodellekin, mikä tuo työtä varsinkin pienemmille rakennusalan yrityksille.

Rakennusalalle uuden hallituksen nelivuotiskausi näyttäytyy siis varsin hyvältä investointien, rahoituksen ja maankäytön edistämisen näkökulmasta. Toinen puoli hyvin oikeistolaiseksi katsotussa hallitusohjelmassa on esimerkiksi työmarkkinoiden mahdollinen epävakaus. Monet työelämää muuttavat hallitusohjelman kirjaukset ovat saaneet tuoreeltaan työntekijäjärjestöiltä ja oppositiolta tyrmäyksen. Syksy voi olla työmarkkinoilla kiivasta aikaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi hallitus tuo rakentajille työtä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/